Dla mnie Fakiry to już nie to, barakuje p. Andrzeja Góry (bęben :)), p. Darka Nowaka , p. Stanisława Kabzińskiego ....to były czasy Fakirów !!
Pierwszy skład Fakirów to uczniowie maturalnej klasy 3aTechnikum 3letniego przy FMG Pioma; Janusz Łopuszyński -wokalista, Marian Iskrzyński - gitara , Andzej Góra - trąba , Jacek Nowak - banjo ,Witold Kopertowski -akordeon (założyciel i kierownik kapeli) , Krzysztof Gliszczyński -bęben , Krzysztof Koprowski -akordeon. Pierwszymi opiekunami kapeli byli ze strony szkoły :Zdzisława Mystkowska,Zofia Komar,p.Kasza. Instruktorem ze strony Piomy był Bogusław Jankowsi który jest autorem nazwy kapeli Fakiry. Od lat powtarzana jest nieprawdziwa historia powstania .Pan Doleciński przyszedł do zespołu w grudniu 1980 roku. Pozdrawiam i życzę kolejnych 45 lat działalności.
W 1978 roku powstał sygnał Fakirów autorstwa Stanisława Kabzińskiego o członkach ówczesnego
składu kapeli.
Dziś dla państwa gra kapela,chłopcy fajni są i basta, i niejedna ,,ach" wyrzekła oglądając ich niewiasta.
Jacek Nowak, ,,,Dziadkiem" zwany, gra na banjo no i śpiewa, jest żonaty,więc po graniu w ciepłym łóżku się wygrzewa.
Staś Kabziński,nasz poeta,różne rzeczy wypisuje, no i szkoda będzie chłopa, gdy w kryminał się wpakuje.
Ten co w bęben tak łomoce, w całej gminie wszystkim znany, sołtys z dziada i pradziada, Andzej Góra ,, Antkiem" zwany.
Witek ,,Drzazga" Kopertowski kierownikiem jest kapeli i choć ostry,to czasami jego dziób się też weseli.
Zbigniew ,,Bździągwa" Kaczorowski od niedawna jest tatusiem,kiedyś gdy grał na gitarze Bóg obdarzył go synusiem.
Krzyś Koprowski ma w Teksasie bogatego wujka Ralfa, wujek kupił mu harmonię i Syrenkę 105 alfa.
Marek Nowak ,,Paganini" jest studentem medycyny, jego skrzypy i skalpele uśmierciły ludzi wiele.
Hej siup , Fakiry zespół podwórkowy, kto ich posłucha, ten ma smutki z głowy. Hej siup Fakiry kapela przygrywa,
Hej siup Fakirom postaw beczkę piwa.
Powyższy skład Fakirów grał w latach 1977/79.
W okresie lat 1977/78 w kapeli występował Witold Stawski grający na gitarze. Tak przedstawia się personalnie w połączeniu z pierwszym wpisem pierwszy okres powstania Kapeli Podwórkowej Fakiry w latach 1976 -1979.
Od pewnego czasu z nazwy Fakry zniknął ,,podwórkowa" obecnie to Kapela Fakiry.
To kto w końcu obchodzi 45 lecie, Kapela Podwórkowa Fakiry czy Kapela Fakiry. Dobrze, że została przedstawiona prawda o powstaniu kapeli i został obalony mit dzisiejszego lidera.
Wydarzenie iście na skalę Polski. Grochówka i fakiry, cudowne połączenie chropowatego stylu z daniem na zapchaj dziurę.
No to wyszło interesujące prawdziwe szydło z worka. Ja czekam na dalszą prawdziwą kontynuację wspomnień historii
Kapeli Podwórkowej Fakiry. Może z okazji 45 rocznicy powstania tego zespołu w Radio Strefa FM będzie program wspomnienia czasu prawdy. Po wpisach tych, jest pewne,że historia powstania Fakirów jest inna od tej którą na siłę forsują w mediach od lat obecni członkowie zespołu.
U mnie na weselu grał zespół muzyczny Fakiry grający muzykę dancingową złożony z członków kapeli . Był to 1980 rok. Darek Nowak (gitara), Jacek Nowak (perkusja),Witek Kopertowski (organy), Zbyszek Kaczorowski (gitara bas.) Krzysztof Koprowski (ins.klawiszowy) . Bywałem też na Sylwestrach z udziałem tego zespołu.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!