Czyżby zmierzch tytanów????
Jeszcze nie tak dawno kościoły w szwach pękały.
Pieśń która z nich płynęła:
Boże, coś Polskę przez tak liczne wieki
...........................
Przed Twe ołtarze zanosim błaganie:
Ojczyznę wolną racz nam zwrócić Panie.
Po 1989 roku zmieniono na:
Ojczyznę wolną pobłogosław nam Panie.
...........................
Jak władzę ówczesną pieśń ta drażniła
a nasze serca jak radowała, ile otuchy dodawała.
Jeszcze nie tak dawno po kryjomu, do Częstochowy
dzieci do Pierwszej Komunii wożono ba śluby brano.
Dziś co z tego pozostało?
Wtedy kapłani posługi sprawowali
dziś powiadają że pracują
i godziny urzędowania wyznaczają.
Po 1989 r dogadały się dwie potężne siły totalitarne
władza świecka i władza kościelna.
Razem Polskę ze wszech miar opanowały
by dominować i swe dobra pomnażać.
No i mamy tego efekty.
Niszczenie nagrobków
Rzucanie farbą w obraz Matki Bożej Jasnogórskiej.
Czy zniszczenie żłobka.
Luksusowy pałac arcybiskupa Sławoja Leszka Głodzia
22 03 2013 r. Przepych i rozmach zamiast pokory i skromności.
Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź od 2011 r. żyje w okazałej rezydencji. Po ogrodach okalających pałac spaceruje nawet stado danieli!
....
więcej:
http://sklave.manifo.com/
Foto:
BBC Piotrków już nadaje.
Dwóch doctorów B.B. w radzie...
http://sklave.manifo.com/foto-szopka
Jestem dokładnie takiego samego zdania. Obecna walka z kościołem w każdy możliwy sposób umacnia mnie w wierze, że komuna nie zniknęła i, że ma się bardzo dobrze. Walczono z kościołem za komuny, walczy się i teraz. Zapomina się, że Polska od X w. jest krajem chrześcijańskim i kościół chrześcijański odegrał w Historii kraju ogromną rolę. W najtrudniejszych chwilach pomagał przetrwać zabory i wojny.
Jeśli komuś przeszkadza kościół katolicki to niech sobie idzie wierzyć w kościół latającego potwora spaghetti, ale niech nie obraża wierzących.
97-300> gus podaje dane o % katolików posługująć się danymi przekazynymi przez instytut statystyki kościoła katolickego. Zgadzam się z "jakoś wątpię", że to nie najbardziej wiarygodne źródło wiedzy na ten temat;)
97-300 - doprawdy? a gdzieś taki raport opublikowano z opisaną metodą przeprowadzenia takich badań?
Nie,GUS.
Krytykować tylko potraficie. Dajcie spokój, jeśli ktoś chce uczestniczyć w Misterium Męki Pańskiej, to nich to robi, Was nikt nie zmusza.
To niech ktoś zorganizuje taki piknik (wiem, że to jest praktycznie nierealne, bo władzy na tym nie zależy:/).
Dlaczego piszecie jakby trzeba było wybierać między jednym a drugim??
97-300 - a skąd wiadomo, że 92% RP to ludzie wierzący? Ksiądz mówił ?
Dziś dla wielu to i Bóg jest inny choć też w trzech osobach market,supermarket i hipermarket na ten przykład.
Sami kapłani usilnie pracują na wizerunek kościoła.
Takie pytanie retoryczne w co wierzysz w Boga czy w księdza wielu powinno sobie zdać?
22 03 2013 r. Przepych i rozmach zamiast pokory i skromności. Arcybiskup Sławoj Leszek Głódź od 2011 r. żyje w okazałej rezydencji. Po ogrodach okalających pałac spaceruje nawet stado danieli!
....
więcej:
http://sklave.manifo.com/
Witam serdecznie,
zgadzam się w 100% z 97-300. Jeśli komuś nie pasuje Misterium Męki Pańskiej to jest jego sprawa. Ja ani nikt inny nie musimy tego czytać ani o tym wiedzieć. Jak macie zamiar pisać takie bzdury to lepiej żebyście w ogóle się nie wypowiadali na tematy, które w żaden sposób Was nie dotyczą. Nie obrażajcie ludzi, którzy kochają Jezusa i chcą właśnie w taki sposób podziękować Bogu za jego dobroć i łaski.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!