Wszedłem na www.mf.gov.pl i znalazłem instrukcję wypełniania PIT elektronicznie. Najpierw trzeba zainstalować jakąś "wtyczkę"... Później wybrać wariant, e-deklaracje, albo formularz interaktywny, do każdego z tych wariantów jest instrukcja ponad 20-stronicowa. Następnie wybrać formularz, wypełnić, autoryzować, podpisać, sprawdzić, wysłać, otrzymać potwierdzenie i.,... może nie do końca uwierzyć, że to wszystko będzie ważne. Ej, chyba prościej będzie wypełnić PIT przy pomocy jakiegoś darmowego programu, a mi to zajmie kilka minut, następnie wsiąść w samochód, pojechać na tą Wronią, złożyć w okienku i dostać do ręki potwierdzenie. Ja tam zdecydowanie wolę tradycyjnie, moim zdaniem to łatwiej i szybciej. Nie mam ochoty na studiowanie jakiejś broszury o e-deklaracjach. Już same przepisy podatkowe są dość skomplikowane, a jeszcze sobie zaśmiecać rozum nauką o elektronicznym PIT-cie to za wiele!
Głupoty pleciesz, elektroniczny PIT jest bardzo intuicyjny. Po wysłaniu PITu przez internet pieniążki otrzymasz też 2x szybciej. Piszesz też o czasie który trzeba poświęcić na przeczytanie instrukcji... szczerze mówiąc przeczytasz to szybciej niż dojedziesz autem do urzędu.
Na ogół szybciej, ale to już zależy od indywidualnych możliwości intelektualnych.
W zeszłym roku wysłałem rozliczenie przez internet w połowie lutego czyli raczej wcześnie i zwrot otrzymałem po 10 dniach. W tym roku Pit wysłałem także drogą elektroniczną w ostatnim tygodniu lutego a zwrot wpłynął na rachunek dopiero po miesiącu.... I przez to trochę się zawiodłem bo tak głośno US reklamuje tą metodę rozliczania. Może mój wniosek trafił na niezbyt kumatego pracownika...
Brawo, brawo, brawo! Nie dajmy się zwariować!
A ja ci szch-u powiem, że trochę tym zdaniem mnie zawiodłeś. Bo to, że nie zamierzam się znać na wszystkim (także na tym, o czym tu mówimy), to nie upoważnia do snucia sugestii co do moich możliwości intelektualnych. Masz prawo, aby je oceniać?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!