i to cala prawda o Polsce
Witamy w Polsce: http://www.sadistic.pl/artykul-w-jednej-z-francuskich-gazet-vt45044.htm
Weź pod uwagę ile osób tam pracuje -27, a wychowanków jest 28. Czyli większość tych pieniędzy idzie na pensje dla pracowników, a nie na dzieci. Trochę to wszystko jest chore.
Pieniędzy brakuje na podwyżki!!!!Przecież tam nie powinni pracować już dawno Nauczyciele zatrudnieni na Kartę Nauczyciela- oni przecież niczego tych dzieci nie uczą tylko domagają się podwyżek.Gdzie są jakieś oszczędności w tej placówce, wszystko dla pracowników a nic dla tych dzieciaków. Panie Marku mniej egoizmu i prywaty!!!!
Ojejku, aż pięć tysięcy? A nie da się dziecka za powiedzmy 600 złotych miesięcznie utrzymać? Hmmm... Z innej beczki: dorośli w domach dziecka nie mieszkają, ale niektórym się zdarza jakiś wyrok odsiadywać w zakładzie karnym. I tam ponoć miesięczny koszt utrzymania takiego delikwenta to coś około trzech tysięcy złotych. Więc tyle "życie" kosztuje...
Jak ma się do tego wszystkiego taka sytuacja: małżeństwo z dwójką dzieci, oboje zarabiają po 1200 złotych netto. W tym przypadku przypada po 600 złotych miesięcznie na osobę. I muszą przeżyć... A przecież jest cała masa rodzin, gdzie warunki materialne są jeszcze gorsze! Załóżmy, że przeciętne małżeństwo powinno mieć troje dzieci, aby społeczeństwo nie "kurczyło się" (dwoje dzieci tego nie zapewni). Wychodzi na to, że powinno dysponować miesięcznym budżetem rzędu 21000 złotych! Więc przeciętnie powinniśmy zarabiać ponad dziesięć tysięcy netto. A tu średnia krajowa wynosi 3600 brutto, a większość ludzi pracuje za 1500 brutto, a wielu nie ma żadnej pracy... Kraj paradoksów...
to utrzymanie jest drogie jak na jedno dziecko ja mam 1500zl na rodzine i żyje a wy 5 tyś na jedno dziecko
Oczywiście szkoda mi każego jednego dzieciaka przebywającego w domu dziecka, ale 5 tys. zł na jednego to chyba trochę za dużo. Moje dziecko musi wyżyć za 500 zł miesięcznie (w tym opłata za przedszkole).
Chora jest ustawa, chora jest Karta nauczyciela, ale chore jest to starostwo. Więcej za mniej- to reklama sieci Netto, nawet tego dobrze nie potrafią opracować1- plagiat, a starostwie zatrudnia się w najlepsze, emerytów i ludzi bez kwalifikacji kwitnie nepotyzm i kumoterstwo.. najlepszy przykład to te panie w okienku podawczym- 4 lalki, juz przy samym wejsciu widzimy ze nie maja co robić- tylko obgadywać innych
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!