Mnie dziwi i zaskakuje jedna rzecz, że tego rodzaju wydawnictwo, zresztą pięknie wydane, z małymi błędami nie zostało wydane w serii Biblioteka Piotrków 800??? Czy jest ktoś w stanie odpowiedzieć na te pytanie. Jedne książki nie twierdze, że nie ciekawe, a dotyczące Piotrkowa są wydane w serii Piotrków 800, a inne już nie. Czym jest takie rozróżnienie podyktowane, kto za taki stan wydawniczej rzeczy odpowiada? Czy są to decyzje polityczne, korupcyjne , nepotyzmu miejskiego a może zwykłe personalne niechęci i ludzka zazdrość. Podobnie stało się z "Piotrcovią - XX lat w elicie", "25p.p. Armii Krajowej", zresztą można dość długo wymieniać. Dlaczego tak się dzieje i kto za to odpowiada?
Przeczytałem. Muszę jednak życzliwiem bardzo życzliwie wytknąć temu tytułowi: błędy ortograficzne, stylistyczne i gramatyczne oraz formalne i techniczne. Proponuję autorom przeczytać dokładnie już wydaną książkę, zatrudnić KOREKTĘ, która wyłapie błędy i je poprawi. Piszę tak z sympatii do jednego z autorów i do klubu "CONCORDIA". Zapytam jeszcze raz dlaczego ten tytuł nie ukazał się w serii Piotrków 800? Czy będą opisane piotrkowskie kluby: Piotrcovia, Start, Polonia, Ruch, AreoKlub Ziemi Piotrkowskiej, Piotrkowski Automobilklub ??? Czy będą inne opracowania dotyczące: sztuki i plastyki oraz fotografiki; muzyki-koncerty, orkiestry, zespoły; szkolnictwa i nauczysieli; świątyń i duchownych; służby zdrowia-lekarzy, pielęgniarek, szpitali; nauki i bibliotek; prawa-sądy, adwokaci, prokuratorzy, przestępstwa, procesy(podobno w Piotrkowie: był sądzony jakiś niemiecki zbrodniarz wojenny z II wojny światowej oraz były zakonnik pauliński i bratobójca Macoch na początku XXwieku); handel i kupiectwo; i wiele innych. Pozdrowienia dla każdego piszącego i czytającego stronę
Wiem od jednego z autorów, że wszystko bylo sprawdzone tylko potem zaczeto wprowadzać zmiany, zmiany, zmiany. nie bylo juz czasu na kollejne poprawki i stąd błędy.
A w sprawie Biblioteki 800 to lepiej, ze nie wydrukowano jej w tej serii
Wydawnictwo "Piotrków 800" jest chyba najdziwniejszym wydawnictwem jakie kiedykolwiek powstało na rynku wydawniczym. Sam cel tego wydawnictwa - popularyzacja historii Miasta był bardzo dobry, z pewnością tego typu wydawnictwa brakowało, ale...Obok znakomitych monografii naukowych jakimi są "Piotrków Trybunalski w latach I wojny światowej" dr Piasty i "Dziejów Klasztoru Mniszek dominikańskich w Piotrkowie Trybunalskim" Piotra Stefaniaka, jak i z pewnością monografii I L.O w serii wydawniczej pojawiają się niestety historyczne buble. Do największych zalicza się bez wątpienia książka pana Kissona-Jaszczyńskiego "Kiedy się wypełniły dni..." - książka zupełnie oderwana od rzeczywistości i prawdy, pisana propagandowym językiem zupełnie nie potrzebnym. Autor spalił w niej jeden z najcudowniejszych tematów, ale oczywiście trzeba się zachwycać, bo napisał to Jaszczyński...Myślę, że wydawcy powinni przywiązywać większą wagę do wyboru książek wydawanych i nie kierować się przy tym nazwiskiem autora. A czemu Concordia nie wyszła nakładem "Piotrków 800"? - nie wiem i nie mam o to żaluczy pretensji. Myślę, że Piotrków 800 nie powinien być monopolistą w wydawaniu książek dotyczących dziejów miasta. Ja osobiście czekam nie tylko na opracowania dotyczące wspaniałych piotrkowskich świątyń, szkół etc. ale także na monografie poświęcone naszemu Miastu w dobie PRL zwłaszcza w latach 40. Mam nadzieję, ze wkrótce któryś z pracowników IPN zajmie się tym ciekawym a jednocześnie zapomnianym tematem.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!