Szczerze mówiąc, to przez ostatnie 2 lata, w samej gminie Łęki Szlacheckie były 2 wypadki śmiertelne, które były wywołane przez pijanych kierowców, a ten gościu, mówi, żeby nie kontrolować kierowców, ze względu na to, że nie mają przepisu prawnego! Stop pijanym kierowcom!
Nie zgadzam się z p. Najzerem. Nie zgadzam się z tym, żeby przez brak takich kontroli jakiś pijak kogoś zabił na drodze. Uważam wręcz, że przy porannych korkach na skrzyżowaniach powinni stać policjanci z alkomatami. Byłby ładny przesiew. Za pracę nad bezpieczeństwem policjantom należy się szacunek a nie ganienie.
Są inne aspekty pracy Policji, które trzeba piętnować ale na pewno nie jest to kontrola trzeźwości.
Ten pan może i wykorzystuje jakieś luki w przepisach.Tylko dlaczego nie chce dmuchać? Może jeździ po spożyciu i zasłania się lukami prawnymi .Boi się dmuchać ten co ma coś na sumieniu :).
na tyle kontroli zawsze kogos zlapia i dobrze a jak ma pan posel problem to chyba spozywal bo by dmuchnal i by sobie odjechal
Ostatnio patrol z Piotrkowa zatrzymał wieczorem w miejscu nie dozwolonym moją córkę i kazali dmuchać owszem dmuchnęła nie wiedząc jednak o jednym otóż policjantom nie chce się wypisać protokołu badania a taki ustawowy obowiązek mają i dotyczy to również kierowcy bo wtedy oboje łamią prawo .Kierowca musi pamiętać jeśli zatrzymają i każą dmuchać ale zaraz żądać protokołu na piśmie tak mówi ustawa a większość kierowców o tym nie wie a policjantom nygusom się nie chce bo co będą sobie zawracać papierkami głowe i warto to wiedzieć bo oni zachowują się jak święte krowy zatrzyma gdzie chce nawet na samym zjeździe z ronda gdzie na środku wysepkę ze znakiem mamy i podwójną ciągłą a inni przez to muszą podwójną linię przekraczać z winy policjanta bo jemu wszystko wolno tak im się wydaje .napisała skargę do komendanta i co z tego wszystko zamiatają pod dywan więc nic się nie zmieniło w tym kraju i wątpię by to nastąpiło i na pewno nie za kadencji PIS
Proszę czytać ze zrozumieniem:
Art. 129. 1. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach,
2. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest
uprawniony do:
i w pkt.
3) żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, W STOSUNKU DO KTÓREJ ZACHODZI UZASADNIONE PODEJRZENIE, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
Wszelkie "hurtowe" kontrole mające na celu badanie trzeźwości nie mają podstaw w prawie. Niestety... Ale każdy szanujący się gliniarz, który uważał na zajęciach z ruchu drogowego w Szkole Policji (szczególnie w SP w Legionowie), doskonale wie jak sobie z tym radzić... i sobie radzi!!! Przeciwieństwem niestety jest impotencja intelektualna tego pseudo policjanta, który mamy "zaszczyt" oglądać na filmie!!! Gość po taj akcji (jest to zresztą jego DRUGI RAZ), powinien wylecieć z Firmy na zbity ryj!!! Brakowało tylko żeby ta panienka wystąpiła w roli sekretarki, łącząc kontrolowanego poprzez telefon komórkowy (służbowy lub, co gorsza, swój własny!!!) "ze z SEFEM albo z DYSURNYM"!!!
Ja jestem za tym by w ogole pozabierac alkomaty milicji.Zero kontroli.
Panie Najzer wyobraśmy sobie taką sytuacje: Pan prowadzi głupią dyskusje z policjantem który wykonuje swoje obowiązki, w tym czasie obok was przemyka PIJANY KIEROWCA który kilka kilometrów dalej powoduje wypadek w którym ginie niewinny człowiek. Czy nadal będzie pan lansował teorie że Policja nie ma prawa kontrolować trzeźwości. A to że odjechał Pan bez poddania się kontroli świadczy tylko o tym że Policjant dał się Panu zastraszyć , bo nie wiedział z kim ma do czynienia jak Pan trafi na mądrzejszego Policjanta to Panu wytłumaczy jakie ma Pan obowiązki. A przyczyną kontroli może być chociażby to że jechał PanWĘŻYKIEM
Dla mnie ktoś kto ma problem źe zostaje zatrzymany i poddany kontroli trzeźwości,bez innego powodu jest debilem i tyle,a jak dojdzie do wypadku to będzie się seplenił gdzie była policja.Kilka razy poddawałem się takiej kontroli która trwa chwile i moja duma jakoś nie ucierpiała a tu dziad bo tak trzeba go nazywać robi z siebie nadczłowieka wstyd panie pośle albo raczej ośle
jeżeli już coś to nie ma w rawie przepisu który zezwala na rutynowa kontrole, aby ja przeprowadzi musi być powód ale wiadomo ze policjant go znajdzie co tez jest nie zgodne z prawem
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!