Zapraszam na Wierzeje, szczególnie wieczorem, "super czyste i ekologiczne powietrze". Czy ktoś z władz miasta interesuje się co spalają w piecach, czy jest monitoring tej części miasta.
Jak to czy będzie? W gazetce przedwyborczej pan Chojniak pisał, że w Piotrkowie jest czyste powietrze. Przecież pan prezydent chodzi do kościoła więc nie kłamie. Ten smog to jakaś prowokacja wymierzona w jego wizerunek.
Niedaleko mnie mieszka gość, który raz w tygodniu robi obchód po osiedlowych śmietnikach, ładuje stare meble na przyczepkę... zawozi do domu i pali w piecu... Na dwa auta w rodzinie go stać... na opał już chyba nie...
Ludzie nie zapominają co wrzucają do kotłów tylko robią to z czystą premedytacją! Wolą spalić niż zapłacić więcej za wywóz śmieci choćby.. obligatoryjny nakaz wymiany pieców węglowych na kotły ekologiczne, np taki : https://www.kostrzewa.com.pl/produkty/twin-bio-ne-12-kw Kostrzewy i może coś w końcu się ruszy w temacie smogu!
Śmieszą mnie komentarze mówiące o konieczności edukowania itd. W przypadku smogu to tak jak z idiotami za kierownicą - pierdylion kampanii i reklam typu jedź wolniej, przestrzegaj przepisów, zwracaj uwagę na pieszych a drogowych morderców wcale nie jest mniej. Jedyną skuteczną edukacją jest egzekwowanie prawa i nakładanie kar - jak będą kontrole i kary za palenie śmieciami to i świadomość społeczeństwa się zwiększy.
A kiedy zaczną się kontrole firm. Bo smród z komina "piotrkowskich sklejek" jest nie do wytrzymania. Również jestem ciekaw ile syfu emitują nasze piotrkowskie ciepłownie.
a dlaczego gaz tak zdrożał w ciągu ostatnich 20 lat ? a dlaczego olej opałowy zdrożał parokrotnie ? a dlaczego do kraju wpuszcza się 20 letnie diesle z całej europy ? itd .........itd...........itd...........
jedną ręką państwo zbiera vatt , akcyzę , podatek, cło ....... a drugą ręką rozdaje śmieszne granty na rozwiązania ekologiczne. gdzie tu logika ???
ps. a dlaczego polski węgiel niskiej jakości jest droższy od ukraińskiego, ruskiego , australijskiego, amerykańskiego, nowozelandzkiego .........???
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!