Czepcie się lepiej tej ruiny grożącej zawaleniem, a zwanej kiedyś "Europą"...
Bo tam ani "elyta", ani "plebs" nic nie skorzysta, a i w razie zawalenia wszyscy rowno mogą stracić ( życie lub zdrowie).
Jakaś moda zapanowała na wyszydzanie wszelkiej inicjatywy mającej na uwadze poprawę wyglądu naszej zapyziałej mieściny...
Ale zapyziałość umysłowa tych "modnisiów" jest bardziej bolesna.
I z pewnością trudno ich zaliczyć do "elyty"...
dla mnie najbardziej światły, ekumeniczny, otwarty i z prawdziwego powołania ksiądz i wolę Centrum Idei niż wiadome radio,
a Centrum pewnie będzie mieć formułę otwartą, więc każdy może zostać "elytą", najbardziej trafiony pomysł kościelny w Piotrkowie...
acha, nie jestem klerykałem
Mydlenie oczu.
Nie neguję faktu budowy Centrum Idei Ku Demokracji przy Kościele Akademickim Panien Dominikanek w Piotrkowie Trybunalskim skoro ma pełnić funkcje kulturalne między innymi w zakresie kształtowania postaw i propagowania wszelkich wartości związane z demokracją, w tym także dotyczące wolności słowa i myśli. Przecież to aż w oczy kuje a mózg doprowadza do wrzenia. Demokracja w kościele katolickim który jest najbardziej konserwatywną instytucją na świecie, w którym panuje despotyzm i obowiązuje obediencja. Hierarchowie kościelni dawali i dają przykłady jak powinniśmy rozumować wolność słowa i myśli szczególnie w sprawach aborcji, in vitro homoseksualizmu, innych przekonań czy nierówności społecznych. Jedna z doktryn kościelnych nakazuje iść drogą wskazaną przez encykliki papieskie a tych którzy zboczą z tej drogi potępia nawet ekskomunikuje.
Nie dziwi mnie natomiast fakt iż na placu budowy Centrum Idei Ku Demokracji, akt erekcyjny wmurowali, obok Marszałka województwa łódzkiego oraz Wojewody Łódzkiego i przedstawicieli duchowieństwa, Wiceprezydent Miasta – Adam Karzewnik oraz Przewodniczący Rady Miasta - Marian Błaszczyński wszak kościół to władza a władza to kościół. Zobaczcie jak oni razem ramię w ramie idą, do wspólnego celu, celu panowania nad innymi.
Według mnie Centrum Idei Ku Demokracji bardziej będzie przypominać Komsomoł lub West Point a może odmianę Centrum Marksizmu i Leninizmu
Cytat.
"Kościół katolicki… zawsze przestrzegał swych wiernych, by umysł swój karmili tylko rzeczami prawdziwemi i dobremi, nie tracąc czasu na czytanie rzeczy złych, i nie narażając się przez to na liczne szkody.......”
http://sklave.manifo.com/
Ciekaw jestem kto w ogóle będzie z tego korzystać bo znając księdza rektora to raczej elyta !
Jeśli nawet nikt by nie korzystał - to przynajmniej odrestaurowano budynek klasztoru który teraz od strony Pl. Kościuszki wygląda tak jak powinien. Nie będą straszyć odpadające tynki i wylatujące okna tak jak to ma miejsce w budynku "EUROPY".
To wg Ciebie trzeba kasę walić by ładnie wyglądało a reszta nie jest istotna tak?!
Ja skorzystałem z odpisania 1% na to stowarzyszenie i nie należę do elyty
To się chwali!
Bo nie masz odpowiednio monety chyba skoro tylko 1% przekazujesz :)))
Dlaczego tak uważasz?!To dobrze że zrobiono z nimi porządek byle były ogólnego użytku publicznego w co szczerze wątpię.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!