Jak to nie wiadomo co to za fortyfikacja i kto to zbudował! To jest niemiecki punkt umocniony TOBRUK jakich w Sulejowie i okolicach jest co najmniej kilkanaście. Niemcy budowali takie "bunkry" seryjnie były wyposażone w RKM na obrotnicy bądź wieżyczkę zdjętą z czołgów wycofywanych z eksploatacji. Najczęściej PzKpfw III. Do połowy lat 90 taka wersja była przy stadionie na Polance z zachowaną wieżyczką ale później zaopiekowali się tym złomiarze. Sam Tobruk zasypany śmieciami jest tam nadal.Takich punktów umocnionych wyprodukowano kilka tysięcy i rozwieziono po całej Europie.
A tak dla porządku zamieszczam link do artykułu ze zdjęciami. Każdy teraz może sam to sprawdzić.
https://dobroni.pl/n/schron-tobruk-w-toma/4872
https://dobroni.pl/n/schron-tobruk-w-toma/4872
Klęska pana burmistrza przedstawiona jako wielki sukces. Rzeczywiście, bombowa sprawa.
Powtórka z kampanii wyborczej z 2014 roku. Zaczynają się kłamstwa, pomówienia, manipulacja ludźmi i informacjami. Ataki na osoby, które mówią prawdę. Zmanipulowana cześć radnych, poprzez ich zatrudnienie w jednostkach gminy bądź członków ich rodzin. Zobaczycie kto głosował za kredytem na sesji, a głosowanie było imienne, to wszystko wyjaśni, kto jest w układach, chorych dla gminy z burmistrzem. Warto się przy wyborach zastanowić czy ponownie na nich zagłosować. To są bardzo złe praktyki, ktore doprowadzą gminę do marazmu, ambicje i wizjonerstwo jednego człowieka, który nic tak naprawdę w życiu swoim nie pokazał co potrafi zrobić. Czas moi drodzy na przebudzenie, aby zatrzymać ten skandaliczny kierunek niegospodarność. Przykładem MZK, teraz gmina.
"odkrycie" - popytajcie historyków - czy to aby na pewno odkrycie - z tego co wiem to był on wspominany w pracach naukowych na temat Sulejowa - a o innych bunkrach z Sulejowa był nawet program TV emitowany w TVP2 - o jego istnieniu ja wiem przynajmniej od 25 lat - a pochodzi on z 1943/44 - tak samo jak jeszcze dwadzieścia kilka innych tego typu bunkrów znajdujących się na terenie i w okolicach Sulejowa. Miał służyć Niemcom jako umocnione stanowisko strzelnicze strzegące starego już nieistniejącego mostu kolejowego.
Napiłeś się, czy brałeś coś i jeszcze cię trzyma? Jak będziesz na chodzie, to mogę ci pokazać własne zdjęcia zrobione w czasie zabierania tego bunkra z Włodzimierzowa. Jak brać twoje słowa na serio, skoro nie wiesz ile bunkrów jest/było na terenie gminy Sulejów. Jak traktować poważnie twoją "wiedzę" skoro nie masz pojęcia co się stało z wieżyczką na Polance? Jak z tobą rozmawiać, skoro pokazujesz Włodzimierzów, a gadamy o Polance? Czytałeś coś oprócz gazet?
Fajnie, że interesujesz się tematem, rób to jednak w sposób zdyscyplinowany i rzetelny.
Czyżby radni byli imbecylami? A kto głosował za przyjęciem Uchwały Nr XXXV/291/2017 Rady Miejskiej w Sulejowie z dnia 13 lutego 2017 r. ??? Niech sobie zerkną na stronę 107 i następne "Programu...", a będą wiedzieli - o ile są w stanie zrozumieć zawarte tam informacje - nad czym głosowali i co uchwalili. Podaję adres ze stronu urzędu: www.biuletyn.net/nt-bin/_private/sulejow/7539.pdf.
Twój wpis umacnia mnie w przekonaniu, że większość radnych nadaje się tylko do picia herbatki i do kasowania diety. Do niczego więcej.
A kto głosował za przyjęciem Uchwały Nr XXXV/291/2017 Rady Miejskiej w Sulejowie z dnia 13 lutego 2017r. ??? Niech sobie zerkną na stronę 107 i następne "Programu...", a będą wiedzieli - o ile są w stanie zrozumieć zawarte tam informacje - nad czym głosowali i co uchwalili. Podaję adres ze stronu urzędu: www.biuletyn.net/nt-bin/_private/sulejow/7539.pdf.
Twój wpis umacnia mnie w przekonaniu, że większość radnych nadaje się tylko do picia herbatki i do kasowania diety. Do niczego więcej.
Nie wiem czy dobrze przeliczyłem ale według Pana Burmistrz całkowite koszty przewidziane na rewitalizację będą co najmniej wynosiły ok. 40 mln. złotych jak nie zdecydowanie większe. Według mnie jak na naszą gminę to będą ogromne wydatki. Czy o takich inwestycjach jakie planuje pan burmistrz nie powinni się wypowiedzieć w referendum wszyscy mieszkańcy gminy a nie tylko radni. Z tego co się dowiedziałem tylko 7 radnych miało wątpliwości co do tak dużej inwestycji i wyraziło o tym opinie oraz zwróciło uwagę czy gminę stać jeszcze w takim razie na budowanie hali sportowej i przemycanego przez burmistrza basenu. Ciekaw jestem opinii mieszkańców naszej gminy. Według mnie radni z Panem Przewodniczącym powinni dążyć do referendum w tej sprawie póki nie jest za późno i jeszcze można niektóre sprawy wyprostować.
Pani Katarzyno czyżby rok wyborczy mamy? Dofinansowanie do wymiany piecy jest wypłacane, program fotowoltaika jest realizowany, zgadzam się że WO nie robi kanalizacji bo tego nie widać. Ale kandydując na urząd Burmistrza należałoby wykazać się większym zainteresowaniem tym co dzieje się w gminie a nie przed samymi wyborami. Mając zaplecze w postaci PiS powinniście wiedzieć jakie zagrożenie niesie rewitalizacja jakie to będą długi a nie papugować po innych.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!