A jeśli miasto będzie nadal podwyższało opłaty za śmieci to wymiana pieców nic nie da. Ludzie zamiast opałem będą płacić śmieciami
Pompy ciepla hahah w starych domach nie ma to zadnego zastosowania bo pompy ciepla stosuje sie jedynie do ogrzewan plaszczyznowych (ogrzewanie podlogowe, scienne lub sufitowe)
To propozycja Wojewodzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospidarki Wodnej w Łodzi a nie urzędu miasta Te 40% to grosze w stosunku do propozycji,ktore sa realuzowane od wielu lat w innych miastach.Kiepska oferta!!
Chojniak od wielu lat juz mogł dać pieniądze z budżetu na wymiane pieców w wysok 100% tak jak w innych miastach się robi.
Ciekaw jestem ile osób się zgłosi ??? W Krakowie dofinansowanie wynosi bez mała 100% i chętnych brak. Zgłosiło się ok. 5%, a czemu - bo jak się zmieni kocioł na ekologiczny z zamkniętym paleniskiem to już śmieci w nim nie spalisz !!!!
Ja dwa lata temu zmieniałem ogrzewanie z olejowego na biomasę, oczywiście wtedy UM nie dysponował żadnymi środkami na dofinansowanie inwestycji bo nikt nie nagłaśniał sprawy smogu, która już wtedy istniała.
Na osiedlu którym mieszkam tylko 4-5 domów jest ogrzewanych inaczej niż śmieciami i węglem i nikt mi z tego tytułu bonusów nie daje. Straż miejska też ma sprawę smrodzenia w poważaniu, a wystarczy skontrolować kilka razy kotłownie i ilość wystawianych śmieci przez mieszkańców domków.
wszystko fajnie pięknie, a co z ludźmi co mają stare piece węglowe w domach ?
Jakie to są kotły bardziej ekologiczne??? Bo co region to inna definicja :))) Przykładem niech będzie ekogroszek :)))
Wymienić piec to nie sztuka, w dzisiejszych czasach piec można sobie na raty wziąć tylko co dalej? lepiej jak by się do opału dołożyli bo np olejem żeby dom nie ocieplony ogrzać około 100m2 to 4 tyś na bank potrzeba a gazem jeszcze więcej. Mój wujo ma dom w pt i piec gazowy ale jak mocniejsza zima to odpala kominek bo koszty gazu robią się ogromne a w domu zimno, dom wcale nie stary, ocieplony, okna w plastiku i co teraz? ma nie jeść ale mieć ciepło czy jeść ale zamarznąć? A z tymi śmieciami jak słyszę jak ludzie gadają to mnie nerwy biorą, ludzie zrozumcie śmieci mają niską wartość opałową jeśli by ktoś dom chciał ogrzewać tylko śmieciami to by musiał mieć 4 metrowe wysypisko na podwórku i bez przerwy do kotłowni nosić. Żeby zmniejszyć smog to na początek potrzeba nauczyć ludzi jak spalać węgiel czysto i oszczędnie rozpalając od góry a później inne akcje.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!