metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
j. ~j. (Gość)27.07.2020 09:33

Czy to nie jest szaleństwo z tym RODO? Nakłada się na firmy i instytucje ogromną ilość obowiązków biurokratycznych, tworzenie procedur, polityk, systemów, zarządzeń, szyfrowanie, zamykanie na 100 zamków itp. itd. A tak jeśli trochę trzeźwo pomyśleć: Takie dane, jak nasze nazwiska i adresy bardzo trudno utajnić, bo i tak wszyscy wokoło nas wiedzą, jak się nazywamy i gdzie mieszkamy, a jeśli ktoś nie wie, gdzie mieszkam, a chciałby się w niecnych celach dowiedzieć, to zrobi to bardzo szybko i bez problemów, nawet, jeśli mój pracodawca, mój lekarz, mój bank, mój operator telefoniczny i wszyscy, którzy przetwarzają moje dane osobowe będą stosować najsurowsze procedury ochrony danych. Czy to nie jest więc budowanie przysłowiowych drzwi do lasu? Przy tym drzwi pancernych z zamkami, szyframi i kodami, które przecież można w łatwy sposób obejść. Jeśli natomiast chodzi o takie dane, jak: PESEL i nr dow. os. to czy nie powinno się raczej utrudnić nielegalne wykorzystanie tych danych? Ja np. nie rozumiem, dlaczego mając czyjeś dane można na jego konto wziąć kredyt. Czy to nie powinno być tak, że kredytobiorca MUSI osobiście przyjść do banku, pokazać dowód, pokazać jeszcze inny dokument tożsamości (np. paszport), pokazać sam siebie, coś własnoręcznie podpisać, a jeśli bank miałby wątpliwość co do tożsamości osoby poddać się jeszcze dalszym procedurom w celu weryfikacji tej tożsamości, zwłaszcza jeśli kwota kredytu nie jest mała? No... ale na tworzeniu owych procedur RODO, na szkoleniach na temat RODO, na produkcji tych wszystkich aplikacji, szyfrów i szaf pancernych w związku z RODO można chyba nieźle zarobić i obawiam się, że jak zwykle o to tutaj chodzi. My i tak jesteśmy ciągle inwigilowani, służby wszystko o nas wiedzą, jeśli tylko chcą itd., zresztą ilość podmiotów, które legalnie przetwarzają nasze dane osobowe, czyli, mówiąc po ludzku, znają nasze dane jest tak duża, że ich tzw. wyciek jest ciągle bardzo prawdopodobny...

30

gość ~gość (Gość)27.07.2020 10:53

Proponuję zamieszkać w Moszczenicy

20

gość ~gość (Gość)27.07.2020 10:48

Ja nie mam tożsamości nawet nie mam pracy i mogom mnie cmoknonc

21

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat