Kolejne miejsce do wydawania pieniędzy. A ja się pytam gdzie piotrkowianie mają te pieniądze zarabiać?
Nie no świetnie, trza się cieszyć, trza świętować. Kolejny przybytek rozrywki społeczno-obyczajowej zyskuje realne kształty! A ja już myślałam, że szykuje się kolejna ściema.
---
Piotrków staje się powoli metropolią. A jak! Taką z prawdziwego zdarzenia, nie żadną tam udawaną, zakompleksioną. Co to, to nie. Dwie "galerie", kilka razy w tygodniu działają dodatkowo te pod gołym niebem, jest i cała garść supermarketów, fiu fiu fiu pozazdrościć. Lokalny gigant handlowy nam się szykuje.
Co tam obsypujące się na głowę tynki naokoło, co tam trzymające się ostatkiem sił rudery na Rwańskiej, co tam osmolona Wojska Polskiego.
Jest handelek, jest zabawa. Grunt to dobry marketing. A, że w świadomość rodowitych Piotrkowian wryła się kojąca, balsamiczna, relaksacyjna nazwa, to i taka niech się ostanie. Sukces murowany! Okoliczne towarzystwo też bez stylizacji zrobi za żywą reklamę. Bo skoro areszt, to i piękne lica wszelkiej maści szumowin i oprychów się nadadzą. A takich w okolicznych rejonach nie brakuje.
Czy sprzedawcy obowiązkowo będą obsługiwać w pasiakach??? A wstęp wolny, czy limitowany np. za okazaniem siniaka lub złotego zęba?
Żal to wszystko komentować, to i komentarz byle jaki.
No i już się nam starówka troche odchami ;-) Po galerii czas na rewitalizację całego starego miasta (starowarszawska itp.) oraz Wosjka Polskiego :-)
Przepraszam, ale o jakich budynkach poklasztornych mówisz? To co zostało przy Rwańskiej to najstarsze, najantyczniejsze z antycznych collegiów antiquów (uff!) w Piotrkowie. Zerknij na rycinę pod poniższym linkiem:
http://www.skyscrapercity.com/showpost.php?p=58239061&postcount=141
Tak wyglądało około połowy XVIII wieku. I było wtedy centrum edukacyjnym dla mniej więcej jednej piątej ówczesnej Rzeczpospolitej.
A teraz co? - pewnie jakaś przybudówka do naszej najnowszej świątyni handlu? Ciekawe ile tego, co jeszcze w nim ocalało z dawnej świetności, zniszczy "rewitalizacja", ciekawe na jakie ustępstwa musiał pójść konserwator?
Co do dopingowania Miasta do rewitalizacji, to myślę, że więcej mogliby zrobić sami mieszkańcy tegoż miasta.
A w ogóle, to dzięki ci inwestorze, zbawco nasz jedyny!
A ja mam jeszcze jedno pytanie, a właściwie apel do PRowców tegoż miejsca przybytku. Na pierwszy rzut oka widać, żeście pierwszej klasy specjaliści od kreowania subtelnego, swojskiego, zakorzenionego w osnowie historycznej wizerunku tegoż miejsca.
Bardzo bym prosiła o rozważenie propozycji: ponieważ Piotrków potrzebuje ożywienia, swoistego fermentu rozrywkowo-imprezowego może jakie cykliczne event`y będziecie organizować? Ja mogę rzucić parę pomysłów: Impreza 'pod stryczkiem', party 'na kata', 'na obwiesia', 'bal recydywisty'. No jak? Weźmiecie to pod uwagę?
Wojska Polskiego i zachęcające miejsce do zakupów i spędzania wolnego czasu? Dziwny pomysł. Chyba że odmienią całą ulicę
ale to nie koniec atrakcyjnych inwestycji w naszym uroczym miejscu na ziemi....o proszę
http://www.galeriehandlowe.pl/go.live.php/PL-H597/manufaktura-piotrkow.html
Za panowania pobożnego to raczej nekropolia;)
Pobożny będzie utrzymywał te wszystkie galerie, bo piotrkowianie to raczej nie, bo pracy brak w tym zaściankowym mieście:-/.
Co do DSP to nie dziwię się, że Pana zamurowało - tak Pan "świetnie" zna Piotrków, a co do zaczepiania to ma Pan dziwne szczęście do wielkich "szczurów" - może aby uniknąć takich sytuacji należałoby nie wykazywać pogardy dla Miasta w swoich pseudo-fachowych komentarzach.
Absolutnie na żadne - zabytkowy charakter zostanie utrzymany.
Trochę niespójności w tym co Pan pisze. Swój późno barokowy charakter widoczny na rycinie kolegium straciło po adaptacji na więzienie to po pierwsze, po drugie nie rozumiem sposobu myślenia: czyli lepszy stan obecny walący się na głowy i potwornie zagrzybiony, niż jak Pan mówi "przybudówka"?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!