Prawda tak że tego nie podpisze i wywale pracowników a potem otworze wszędzie ale nie w Polsce
A od 1 stycznia nawet najmniejsze firmy muszą wejść w to całe PPK! Ciekawe, w jaki sposób najmniejsi pracodawcy mają sobie poradzić z tym PPK?...Duże firmy mają do tego ludzi, mają pieniądze, żeby wynająć kogoś do obsługi PPK, a ci najmniejsi?... Chyba nie trzeba się dziwić, że pewnie od razu podsuną pracownikom doświadczenie o rezygnacji z tego PPK... Ile można znieść, ile można wytrzymać, ile ponieść dodatkowych obowiązków nakładanych na małe firmy: RODO, JPK, BDO, to tylko przykłady. Teraz jeszcze PPK. Pomijając kwestię, czy to się opłaca, a wielu ma wątpliwości, bo może się to skończyć tak, jak z OFE, to jest jeszcze kwestia następnego ogromu obowiązków nakładanych na firmy i dodatkowe koszty! Może chodzi o to, żeby przedsiębiorcy nie mieli wcale czasu na zarabianie pieniędzy, bo czas poświęcali jedynie na wypełnianie przeróżnych uciążliwych obowiązków związanych z obsługą firmy? Ale to przecież droga samobójcza, także dla budżetu, bo przedsiębiorca nie zarabiający nie będzie też płacił podatków i nie stworzy miejsc pracy. Ja jestem akurat pracownikiem, nie żadnym przedsiębiorcą, ale świadomym tego, że nakładanie wciąż nowych obowiązków nawet na małe firmy jest zabójcze dla gospodarki. Ja nie chcę żadnego PPK, na pewno się do tego nie zapiszę, wszystkim odradzam, bo nie wiadomo, gdzie się podzieją nasze pieniądze, a tylko stwarza się dodatkową biurokrację, bo powiedzieć, że wdrożyć w firmie PPK nie jest łatwo, to nic nie powiedzieć!. Precz z PPK! Precz!!!
Gdyby kondycja finansowa państwa była dobra to by nie sięgali po ppk. Wolę sam odkładać na swoją emeryturę.
Już OFE miało być sukcesem... Zrezygnowałem z tego bo to kolejny pomysł na wyciągnięcie kasy od ludzi....
Czy PPK jest zgodne z Konstytucją? czy można odgórnie wpisać kogoś do jakiegoś programu oszczędzania i zmusić go do wypisania się? Jakim prawem ktoś ma za mnie decydować o moich pieniądzach? Samo przystąpienie będzie kosztowało pracodawców masę pieniędzy, programy komputerowe do obsługi, łącza do przesyłu, szkolenia dla tych co będą to obsługiwać a potem okaże się, że wszyscy się wypiszą i jeszcze za składkę od pracodawcy nas pracowników opodatkują! a potem drugi raz jak będziemy chcieli te pieniądze wypłacić... nigdy w życiu do tego nie przystąpię, wara od moich pieniędzy
PPK. - kolejny absurd i bzdura. Nie dajcie się zwieść obietnicami.
Tusk wymyślił OFE, Morawiecki PPK tylko drugi raz Polacy nie dają się tak łatwo wydy..ć
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!