metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
co ty na to ~co ty na to (Gość)11.07.2011 15:14

kościół to po prostu instytucja finansowa, i tak sporo osób poszło, nie wszyscy chcą byc marionetkami w rękach księży, którzy religię dostosowują do swojej kieszeni, a nie do Boga.

00

Stigmen ~Stigmen (Gość)11.07.2011 15:14

Wg. mnie to powinno iść chociaż 5% mieszkańców, czyli ok 3900 osób. 600 osób to śmiech na sali, we Woli jakby się wszyscy zmotywowali to tyle mogłoby iść...
A 600 osób to niespełna 0,8 %
Żal.

00

ty45408 ~ty45408 (Gość)11.07.2011 15:37

"Waldemar" napisał(a):
Na piotrkowską pielgrzymkę swego czasu chodziło 2tys. ludzi, ale obecny stan to nie tylko i nawet nie przede wszystkim wina księży, ale obecnych czasów

Swego czasu - to znaczy kiedy? Za komuny, która podobno robiła wszystko aby utrudnić ludziom praktyki religijne, walczyła z kościołem?

00

Waldemar ~Waldemar (Gość)11.07.2011 16:00

"MARKPIO" napisał(a):

A co ma wychowanie do ilości pielgrzymujących? A liczbę 600 oceniam jako wysoką,jestem wręcz zaskoczony tak dużą grupą.

Grupa nie jest duża w porównaniu z ostatnimi latami.
Wychowanie tu jest kluczowe: jeśli człowieka otwiera się na różne wartości, również duchowe, jeśli przykłada się do tego, by był szlachetnym człowiekiem, to i związek z Bogiem jest silniejszy.
Jeśli idzie się po linii najmniejszego oporu albo spędza całe życie w pracy, a dzieci edukację czerpią z TV i podwórka, to efekt można zobaczyć.

"co-ty-na-to" napisał(a):
kościół to po prostu instytucja finansowa, i tak sporo osób poszło, nie wszyscy chcą byc marionetkami w rękach księży, którzy religię dostosowują do swojej kieszeni, a nie do Boga.

Ja na to, że p... głupoty.

"ty45408" napisał(a):

Swego czasu - to znaczy kiedy? Za komuny, która podobno robiła wszystko aby utrudnić ludziom praktyki religijne, walczyła z kościołem?

Nie, lata dziewięćdziesiąte, pod koniec nawet.

00

luzik ~luzik (Gość)11.07.2011 16:04

Połażą sobie, padną na kolana, pośpiewają.
A jak wrócą do Piotrkowa, to zaraz jeden drugiego będzie chciał utopić w łyżce wody - nawet jeśli to będzie woda święcona.
A jeszcze później - zamiast pracować - wielu z wielkim namaszczeniem lać będzie wodę, mówiąc, że to woda święcona. Nawet wtedy, gdy ta woda przypominać będzie pomyje.
AMEn

00

MARKPIO ~MARKPIO (Gość)11.07.2011 16:06

"Waldemar" napisał(a):
Wychowanie tu jest kluczowe: jeśli człowieka otwiera się na różne wartości, również duchowe, jeśli przykłada

Znam wielu porządnych ateistów i wielu bogobojnych ,co to " nóż w kieszeni noszą". Pozdrawiam

00

Aman Amanranga11.07.2011 17:22

A ilu podjedzie do Częstochowy i dołączy do pielgrzymki w ostatniej chwili?

00

97-300 97-300ranga11.07.2011 18:21

Dziś 11 Lipca. Rocznica Krwawej Niedzieli na Wołyniu. Czy na epiotrkow zawiśnie jakaś notka na ten temat?

00

Waldemar ~Waldemar (Gość)11.07.2011 18:33

"MARKPIO" napisał(a):
Znam wielu porządnych ateistów i wielu bogobojnych ,co to " nóż w kieszeni noszą". Pozdrawiam

No i?

00

Waldemar ~Waldemar (Gość)11.07.2011 18:34

"97300" napisał(a):
Dziś 11 Lipca. Rocznica Krwawej Niedzieli na Wołyniu. Czy na epiotrkow zawiśnie jakaś notka na ten temat?

Nie licz. To poprawne politycznie medium.

Komentarz był edytowany przez autora: 11.07.2011 18:35

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat