Ale jest przepis wyprzedzani na i przed pasami o czym kółkowi mądrale nie pamiętają a tylko mądrują się .
Ciekawe czy się rozejrzała wchodząc na przejście, czy jak krowa wlazła nie upewniając się czy nic nie jedzie.
To miejsce jest zupełnie nie oświetlone o tej godzinie ... nie działają latarnie a tym bardziej lampy pomarańczowe nad przejściem... gdyby to jechał 30 latek to by była miazga
~kjhk czytaj uważnie artykuł .... kierowca miał 65-lat ... jechał audi 80 ... takie auta przy 40 km/h wchodzą w takie drgania jak moja pralka przy wirowaniu. nie mógł jechać szybko :) no chyba że bombowcem lecial.... ale to mandat bo za nisko
Wieczorem pieszy szczegolnie musi uwazać i musi miec odblaski lub kamizelke ,jak kto dba o siebie to powinien do siebie miec pretensje .Nie raz mialem sytuacje gdzie z cienia kompletnie na czorno ubrana osoba wypada prosto z chodnika na pasy i jest kompletnie niewidoczna a poxniej ma sie pretensje do kierowcy bo jest winien .policja w tym przypadku nie ma racji bo pieszy musi zadbac sam o siebie by byl widoczny
Omijałem wczoraj to zdarzenie. Jest tam problem z widocznością: latarnie coś nie dają światła. Na dodatek osoba potrącona była ubrana na czarno. Art. 14. ustawy prawo o ruchu drogowym (tzw. kodeksu drogowego) zabrania pieszemu wchodzenia na jezdnię bezpośrednio przed jadący pojazd, w tym również na przejściu dla pieszych! Szerzej: http://moto.onet.pl/aktualnosci/kto-ma-pierwszenstwo-na-przejsciu/ecd13
I jeszcze jedno - dzięki wszystkim kierowcom, którzy ostrzegali o wypadku włączając światła awaryjne. Coraz częściej stosowany i potrzebny nawyk!
Pieszy mimo wszelkich przywilejów na drodze ma jeszcze obowiązek zwracania szczególnej uwagi. To jest prawda teraz aby przejść przez przejście trzeba to przejście wręcz wymusić.
Nie wierzycie wystarczy obserwować pasy i problemy z przejściem np. przy wiadukcie albo za nim. Z drugiej strony jako kierowca widzę to tak , że piesi włażą na pasy bez patrzenia, albo odwracają głowę w drugą stronę. W nocy ubrany na czarno bez odblasków wręcz wskakuj na przecie. Już nie mówiąc o babciach które przez środek drogi ci przechodzi nawet się nie obejrzy. Zwróciłam takiej uwagę i co słyszę Pani kochana cza uważać na drodze co staruszkę przejedziesz jak weszłam w dyskusje to się skończyło seryjką epitetów i nawiązaniem, że do piekła za pójdę. Wystarczy stosować się do zasady ograniczonego zaufania.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!