metoda sortowania: od najstarszego do najnowszego / najnowszego do najstarszego
ilidan ilidanranga18.01.2012 09:38

Cytuję:
Czy styczeń 1945 był wyzwoleniem czy nową okupacją? Odpowiedź zna każdy z nas…

to dlaczego autor nie napisal tego otwarcie?
sowieci to zwykli zlodzieje, nawet cegle z rozbiorki kradli o do siebie wywozili

00

molly ~molly (Gość)18.01.2012 10:16

Oczywiście, że okupacja! Trudno powiedzieć tylko, która przyniosła większe szkody.

00

Tartu Tarturanga18.01.2012 10:26

A teraz nie okupacja jak UE narzuca akcyzę na paliwo ???

00

juzio ~juzio (Gość)18.01.2012 11:06

IILIDAN - AUTOR NAPISAŁ:
Powodem tego są wszędzie nadmierne rekwizycje i świadczenia nakładane na ludność, albo w większej jeszcze mierze wybryki żołnierzy Armii Czerwonej. Sprawozdania starostów powiatowych zawierają całe litanie wykroczeń przeciwko życiu i mieniu obywateli, napady, rabunki, zgwałcenia kobiet, nawet nieletnich dziewczynek, zabójstwa mężczyzn stających w ich obronie, są na porządku dziennym. (…)

00

pragmatyk ~pragmatyk (Gość)18.01.2012 11:28

Jednak to nie ten poziom opresji w stosunku do zwykłego mieszkańca Polski, co był za okupanta niemieckiego.

00

tomek666 ~tomek666 (Gość)18.01.2012 13:01

Okupacja,
1) pokojowa, czyli wprowadzenie w czasie pokoju obcych sił zbrojnych na określone terytorium, zazwyczaj na podstawie umowy międzynarodowej, i ustanowienie na nim administracji wojskowej lub cywilnej.
Celem jej wprowadzenia może być zabezpieczenie określonych praw i interesów państwa okupującego, nazywana jest wówczas okupacją gwarancyjną (np. aneksja Nadrenii wprowadzona na podstawie traktatu wersalskiego 1919).
Okupacja może nastąpić na podstawie umowy dwustronnej państwa okupującego z państwem okupowanym, określającej cel okupacji, może też mieć formę represaliów (odwetu), jakie jedno państwo podejmuje w odpowiedzi na bezprawną działalność innego państwa, a także sankcją za niedotrzymanie umowy (okupacja przez Francję i Belgię Zagłębia Ruhry w 1923).
Może być wykorzystywana jako forma interwencji i podporządkowania swoim interesom innego państwa. Zasady okupacji pokojowej reguluje Karta Narodów Zjednoczonych (rozdziały VII i XVII);
2) wojenna
Urodziłem się 20 lat po wojnie z Niemcami (jak śpiewał DEZERTER)i jakoś żadnej okupacji nie pamiętam. Chodziłem do szkoły, tata pracował, mama zajmowała się domem, było wesoło i normalnie.

00

anty-PZPR ~anty-PZPR (Gość)18.01.2012 13:18

"tomek666" napisał(a):
Urodziłem się 20 lat po wojnie z Niemcami (jak śpiewał DEZERTER)i jakoś żadnej okupacji nie pamiętam. Chodziłem do szkoły, tata pracował, mama zajmowała się domem, było wesoło i normalnie.

Panie Arturze Ostrowski no niech pan w końcu kiedyś spoważnieje i dorośnie!

00

dreptak ~dreptak (Gość)18.01.2012 14:13

Cytuję:
Czy styczeń 1945 był wyzwoleniem czy nową okupacją? Odpowiedź zna każdy z nas…

Artur Wolski

Ja nie znam. Czy Autor ma jakieś własne zdanie na ten temat? I co więcej: czy potrafi to zdanie przekonująco uzasadnić?

00

Luca ~Luca (Gość)18.01.2012 15:21

co to jest za głupie pytanie? tylko idiota myśli, że to nie była okupacja

00

dreptak ~dreptak (Gość)18.01.2012 15:32

Nie ma "głupich pytań", Droga(i) Luca. Są tylko głupie odpowiedzi. (vide: Twoja odpowiedź powyżej)

00

Nowy komentarz
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat