Szukam ciekawych miejsc w naszym powiecie i w ościennych. Chodzi o duże wzniesiania, duże skłony, skarpy, pagórki nie uprawiane rolniczo lub niezbyt zalesione. Także kopalnie piasku lub żwirownie, obszary nieużytków o podłożu wapiennym, kopalnie piaskowca, wapieni lub odkrywki torfu, chętnie kamieniołomy (jeśli gdzieś są). Również chodzi o miejsca atrakcyjne przyrodniczo: torfowiska wysokie, tereny błotne, namuliska istniejące od dawna, tereny skrajnie suche o dużym obszarze, najlepiej nawapienne. Jeśli ktoś z Państwa mieszka koło takich miejsc lub zna ich położenie byłbym wdzięczny za ich podanie. Potrzebne są do poszukiwań i fotografowania roślin zielnych (głównie ciepłolubnych).
Zapraszam również na niedzielne, popołudniowe wycieczki do takich miejsc. Mogę zabrać 3 osoby z terenu Piotrkowa (samochód osobowy).
w Bialocinie tez masz wznieisienie to jest droga 91 w strone Kamienska jakies 3 km za rozprza
Kamieniołom znajduje się w Lipowczycach. Osobiście nie byłem ale znalazłem to http://mapa.nocowanie.pl/lipowczyce/zdjecia/15670596/
Od wielu lat nie eksploatowane wyrobisko kamienia znajduje się na Czartorii w pobliżu Ręczna. Obecnie porośnięte lasem.
Dzięki Pietrek za to wzniesienie, na pewno odwiedzą.
~M. - Ten kamieniołom (chyba piaskowiec) wygląda ciekawie. Koło Ręczna byłem w kamieniołomie piaskowca w Stobnicy Pile. Gdzieś tam koło Ręczna był kamieniołom z cudowną, uzdrawiającą wodą. Byłem tam ok. 30 lat temu, była tam szklaneczka do picia tej wody. Szliśmy z zabawy w Ręcznie do Stobnicy lub Stobnicy Piły (teraz nie pamiętam) i było to przy leśnej drodze. Ostatnio byłem, szukałem, ale nie mogłem tego odnaleźć, a miejscowi nic nie wiedzieli. Może ktoś, coś wie na ten temat?
Mam zamiar wybrać się na taką podróż po Piotrkowie niedługo, bo kilka lat już mieszkam a mało widziałem. Tutaj widzę, że padło dużo ciekawych odpowiedzi. A rozszerzając temat, to czy może ktoś wybiera się na jakieś dalsze wycieczki? Lepiej pojechać autem(np. do Portugalii) czy zdecydować się na lot? Jak na razie wzoruje się na tych ofertach http://www.bislcc.pl/filter/category,75,promocje-lotnicze , ale może macie swoje opinie na ten temat?
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!