Zupa ogórkowa – jej sekret tkwi w esencjonalnym bulionie
Klasyczna ogórkowa przygotowywana jest na wywarze mięsnym. Do takiego wywaru najczęściej stosowane są żeberka wieprzowe lub łopatka. Jeśli jednak chcesz uniknąć mięsa w wywarze, to przygotuj bulion warzywny, który swoją esencjonalnością zapewni równie wyrazisty smak daniu. Zupa ogórkowa dobrze smakuje z ziemniakami i zaprawą ze śmietany 18%. Możesz ją podawać z chrupiącymi grzankami lub świeżym chlebem.
Lista składników
Zupę ogórkową przygotuj ze świeżych warzyw, a mięso na wywar kupuj w sprawdzonym miejscu, aby mieć pewność, że zupa wyjdzie aromatyczna i smakowita. Czego potrzebujesz, aby ugotować pyszną ogórkową? Oto lista składników:
- 500 g żeberek wieprzowych,
- seler (1 szt.),
- marchewka (1 szt.),
- cebula (1 szt.),
- pietruszka (1 szt.),
- ziemniaki (ok. 500 g),
- ogórki kiszone (ok. 500 g),
- kwaśna śmietana 18% (150 ml),
- świeży koperek do dekoracji
Przygotowanie bulionu do zupy ogórkowej
Żeberka opłukujemy i umieszczamy w garnku z zimną wodą, po czym zagotowujemy z solą przez ok. godzinę. Następnie kroimy w drobną kostkę seler, marchewkę, cebulę oraz pietruszkę i podsmażamy na oleju z odrobiną masła, po czym dodajemy do bulionu. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę i dorzucamy do garnka. Następnie wszystko zagotowujemy do miękkości i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Przygotowanie głównego składnika – ogórków kiszonych
Kolejnym krokiem jest starcie ogórków kiszonych razem ze skórką, na tarce o grubych oczkach. Wedle uznania – można je również podsmażyć na oleju lub od razu dodać do zupy. W celu uzyskania bardziej kwaśnego smaku, można dodatkowo dolać sok z ogórków. Całość należy gotować na małym ogniu. W tym czasie, do miski wlewamy kwaśną śmietanę 18% i łączymy ją z kilkoma łyżkami gorącej zupy – taką zaprawę dodajemy do garnka i szybko mieszamy.
Podanie zupy ogórkowej
Zupa ogórkowa zawiera już w sobie ziemniaki, więc jest na tyle treściwa, że nie trzeba serwować jej z dodatkami. Jednak w niektórych domach istnieje tradycja, że zupę ogórkowa podaje się z chrupiącymi grzankami lub pajdą świeżego chleba. W takich przypadkach trudno dyskutować i należy zajadać ogórkową z chrupiącym pieczywem;)! Zupę można również serwować z posiekanym koperkiem lub dodatkowym kleksem śmietany.