artykuł sponsorowany

Zdrowa żywność wspiera samopoczucie. Sprawdź, które produkty warto jeść!

Piątek, 12 kwietnia 2024
Zdrowa, dobrze zbilansowana dieta jest podstawowym elementem dobrego trybu życia oraz profilaktyki wielu schorzeń m.in. cukrzycy czy nadciśnienia. To, co jemy, wpływa nie tylko na zdrowie fizyczne, ale również na samopoczucie i ogólny stan psychiczny. Co jeść, aby czuć się lepiej? Podpowiadamy!
Zdrowa żywność wspiera samopoczucie. Sprawdź, które produkty warto jeść!

Jesteś tym, co jesz — jak żywienie wpływa na samopoczucie?

Zadaniem diety jest dostarczenie organizmowi niezbędnych witamin, składników mineralnych i substancji pokarmowych, które odżywiają każdą komórkę z osobna.

Dostarczenie odpowiedniej ilości składników odżywczych w diecie jest konieczne do tego, aby wszystkie układy mogły funkcjonować prawidłowo – dotyczy to również mózgu i układu nerwowego.

Lista zdrowych produktów, które wspierają samopoczucie

Badania wykazują, że pozytywny wpływ na zdrowie psychiczne i nastrój mają takie produkty, jak[1,2,3]

  • ryby i owoce morza – są źródłem kwasów Omega-3, które mają działanie przeciwzapalne, przeciwutleniające i neuroprotekcyjne (chronią układ nerwowy m.in. przed procesami demineralizacji neuronów),
  • owoce jagodowe – dzięki sporej zawartości witaminy C wspierają syntezę neuroprzekaźników (serotonina, dopamina, noradrenalina), zapewniając prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych,
  • zielona herbata – zawiera substancje przeciwutleniające, a dodatkowo w zależności od sposobu jej parzenia, może dodawać energii lub działać uspokajająco,
  • orzechy i pestki – są bogatym źródłem tryptofanu, którego prawidłowe stężenie ogranicza nasilenie objawów depresyjnych i wspiera lepsze samopoczucie,
  • kiszonki i produkty fermentowane – dzięki zawartości żywych kultur bakterii wspierają prawidłową mikroflorę jelit, zapewniając prawidłowe działanie osi mózg-jelita, co powoduje redukcję złości i zmęczenia oraz poprawę jakości snu. 

Smaczne i zdrowe produkty znajdziesz na naszej stronie:  https://velomarket.pl/artykuly-spozywcze/ekozywnosc.html. Sięgnij po zdrowe wybory żywieniowe, zadbaj o siebie i swoje samopoczucie!

Jak mieć pewność, że wybierasz zdrową żywność?

Wybierając zdrową żywność, kieruj się kilkoma zasadami [4,5]

  • stopień przetworzenia – im bardziej przetworzony produkt żywnościowy, tym mniejsze korzyści dla zdrowia niesie. Dobrze jest wybierać produkty surowe i nisko przetworzone (owoce, warzywa, mięso),
  • ulepszacze i wypełniacze – wszelkie barwniki, wspomagacze smaku czy sztuczne aromaty to składniki, które nie tylko nie przynoszą żadnej korzyści, ale mogą negatywnie wpływać na zdrowie,
  • cukier – każdy dodany cukier to zwiększone ryzyko występowania chorób, w tym również skoków glukozy, które mogą powodować spadek samopoczucia, rozdrażnienie i stany lękowe,
  • kwasy trans – tłuszcze trans mają działanie prozapalne i mogą prowadzić do intensyfikacji objawów depresji, dlatego warto ich unikać w codziennej diecie. 

Zdrowa dieta wpływa korzystnie nie tylko na masę ciała i ogólną kondycję organizmu, ale również wspomaga prawidłową kontrolę emocji i pomaga uregulować poziomu stresu. Dlatego tak ważne jest, by zwrócić uwagę na codzienny jadłospis. Wybierz zdrowe produkty, które będą wspierać zarówno organizm, jak i samopoczucie! 

Bibliografia: 

  1. Larrieu T, Layé S. Food for mood: relevance of nutritional omega-3 fatty acids for depression and anxiety. Frontiers in physiology. 2018;9:1047.
  2. Miller K, Feucht W, Schmid M. Bioactive compounds of strawberry and blueberry and their potential health effects based on human intervention studies: A brief overview. Nutrients. 2019;11(7):1510.
  3. Marotta A, Sarno E, Del Casale A, Pane M, Mogna L, Amoruso A, et al. Effects of probiotics on cognitive reactivity, mood, and sleep quality. Frontiers in psychiatry. 2019;10:164.
  4. Garcia K, Ferreira G, Reis F, Viana S. Impact of Dietary Sugars on Gut Microbiota and Metabolic Health. Diabetology. 2022;3(4):549-60.
  5. Li D, Tong Y, Li Y. Associations of dietary trans fatty acid intake with depressive symptoms in midlife women. Journal of Affective Disorders. 2020;260:194-9.

 

POLECAMY


Zainteresował temat?

0

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat