tekst reklamowy

Syrop glukozowo-fruktozowy - jak wpływa na zdrowie?

Poniedziałek, 20 września 2021
Spożycie syropu glukozowo-fruktozowego może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Nadmierna podaż przetworzonej żywności sprzyja powstawaniu tzw. zespołu metabolicznego. Dlaczego należy ograniczyć w diecie żywność słodzoną syropem glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy - jak wpływa na zdrowie?

Syrop glukozowo-fruktozowy - co to za substancja?

 

Syrop glukozowo-fruktozowy to tańszy w produkcji żywności substytut białego cukru (sacharozy), który powstaje ze skrobi kukurydzianej lub pszenicznej. Ze względu na wysoką użyteczność technologiczną jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Na półkach sklepowych bardzo trudno jest znaleźć produkt, który nie został wytworzony z udziałem syropu glukozowo-fruktozowego, syropu kukurydzianego, czy „izoglukozy”.

W jakich produktach występuje syrop glukozowo-fruktozowy?

  • Słodycze - cukierki, lody, sorbety, batony, żelki, galaretki, lizaki.
  • Słone przekąski - chipsy, paluszki, chrupki, nachos.
  • Wypieki - ciasta, ciastka, słodkie bułki, pieczywo, torty.
  • Napoje - napoje owocowe, nektary, soki, syropy owocowe.
  • Nabiał - napoje mleczne, słodkie jogurty, desery.
  • Sosy - ketchup, musztarda i inne.
  • Wędliny.
  • Dania gotowe.

Producenci żywności są zobowiązani prawem do podania dokładnego składu produktu, dlatego przed zakupem należy sprawdzić jaka substancja słodząca została wykorzystana. Warto postawić na żywność ekologicznego pochodzenia i samodzielne przygotowywanie potraw. Pomocne może być także skorzystanie z oferty cateringów dietetycznych, które zapewniają zbilansowane, świeżo przygotowane posiłki. Catering dietetyczny w Łodzi, Warszawie, czy Krakowie to popularne rozwiązanie dla osób aktywnych zawodowo.

 

Jaki jest związek syropu glukozowo-fruktozowego na powstawanie chorób?

 

Badania wskazują na negatywny wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na organizm człowieka i powstawanie tzw. zespołu metabolicznego, inaczej zwanego „syndromem X”.

Zespół metaboliczny to grupa czynników ryzyka wystąpienia chorób takich jak:

  • otyłość;
  • cukrzyca typu 2;
  • miażdżyca naczyń krwionośnych;
  • dyslipidemia;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • dna moczanowa.

Rozwój tych schorzeń obok uwarunkowań genetycznych, jest spowodowany spożywaniem wysoko przetworzonej żywności i nieodpowiednim stylem życia.

 

Jak rozpoznać zespół metaboliczny?

  • Podwyższona glikemia na czczo - powyżej 100 mg/dl;
  • Zwiększony obwód pasa - u kobiet powyżej 80 cm, u mężczyzn powyżej 94 cm.
  • Nadciśnienie tętnicze - spoczynkowe, skurczowe powyżej 130, rozkurczowe powyżej 85.
  • Podwyższone stężenie trójglicerydów - powyżej 150 mg/dl.
  • Obniżone stężenie frakcji HDL cholesterolu - u kobiet poniżej 50 mg/dl, u mężczyzn poniżej 40 mg/dl.

Zespół metaboliczny jest diagnozowany w momencie stwierdzenia trzech z pięciu zaburzeń.

 

Dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy wpływa na powstawanie zespołu metabolicznego?

 

Fruktoza i glukoza mają taki sam sumaryczny wzór chemiczny (C6H12O6) i metabolizowane są w wątrobie, jednak proces ten zachodzi w inny sposób. Fruktoza różni się od glukozy również tym, że nie oddziałuje na hormon głodu produkowany w żołądku – grelinę i nie stymuluje wzrostu poziomu insuliny po spożytym posiłku. W związku z tym nie wytwarza się inny hormon - leptyna, a mózg nie dostaje informacji, że jesteśmy syci. Co za tym idzie, istnieje ryzyko przyjęcia większej ilości kalorii wraz z pożywieniem, niż wynika to z rzeczywistego zapotrzebowania organizmu.

Fruktoza spożyta w nadmiarze może również przejść w inne związki, będące prekursorami kwasów tłuszczowych, m.in. pirogronian, acetylo-CoA. Z tego ostatniego powstaje malonylo-CoA, który aktywuje powstawanie tkanki tłuszczowej, a do tego hamuje spalanie tłuszczy, co może prowadzić wzrostu stężenia VLDL cholesterolu. Przez to dochodzi zwiększonej do syntezy trójglicerydów i niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Inne procesy związane z nadmierną ilością fruktozy powodują wzrost produkcji kwasu moczowego, co wpływa na ryzyko powstawania dny moczanowej. Ograniczona zostaje także synteza tlenku azotu i co prowadzi do nadciśnienia tętniczego.

Wysokie spożycie przetworzonej żywności to tylko jeden z czynników, który wpływa na problemy zdrowotne. W celu zachowania dobrej kondycji organizmu należy wprowadzić nie tylko zasady zbilansowanej diety, ale też zadbać o aktywność fizyczną organizmu i właściwą regenerację.


Zainteresował temat?

1

0


Zobacz również

reklama
reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat