Ser dojrzewający z Korytnicy, krówka konopna z Rozprzy, i miód z bakaliami i owocami z Sulejowa najbardziej przypadły do gustu członkom jury. Wyróżnienia trafiły natomiast do producentów kapusty z pieczarkami, różowej czekolady, dżemu wiśniowego na spinaczach, chleba na ziemniakach z liściem chrzanu, a także do twórczyń ludowych tworzących obrazy włóczką malowane.
- Tych produktów mamy wiele, sery korytnickie, produkty z konopii lnianej, czekolady, lody, miody z bakaliami, owocami. Baza produktów spożywczych jest bardzo duża. Mamy też nagrody w zakresie kulinariów, ale także i rękodzieła, które stanowią wyjątkowy produkt lokalny - powiedział nam starosta piotrkowski, Piotr Wojtysiak.
Producenci, którzy włączyli się w tworzenie lokalnej marki powiatu piotrkowskiego otrzymają wsparcie w komercjalizacji produktów w postaci internetowej platformy sprzedażowej oraz stacjonarnej w powstającym centrum przesiadkowym na terenie dawnego dworca PKS w Piotrkowie. Dodatkowo, producenci wyróżnieni we wtorkowym konkursie wezmą udział w specjalnym szkoleniu marketingowym mającym pomóc w promowaniu ich wyrobów. (k,a)