ARTYKUŁ SPONSOROWANY

Kawowe musy i pianki

Czwartek, 26 listopada 2015
Czy ktoś mógłby się oprzeć czemuś tak delikatnemu i aksamitnemu jak musy i pianki? Niebo w gębie! Ja w wybranych przepisach tę subtelność połączyłam z energetyczną, mocną kawą. Przepisy są naprawdę bardzo proste i szybkie do wykonania.
Kawowe musy i pianki

Najbardziej delikatną pianką, z jaką miałam do czynienia jest ta, którą znalazłam na stronie https://przepisynakawe.pl/. Nie wpadłam wcześniej na taki pomysł, aby spienić mleko już po dodaniu kawy. Niby kawa z mlekiem a wizualnie i smakowo zupełnie inaczej.

 

Kawamorgana

Składniki:


2 łyżeczki kawy Jacobs rozpuszczalnej
½ szklanki mleka
200 g suszonych daktyli
3 łyżki wody
½ łyżeczki cynamonu
płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

Daktyle pokrój w kostkę, włóż do blendera, dodaj wodę i cynamon, a następnie zmiksuj na gładką masę. Podgrzej mleko, rozpuść w nim kawę, całość spień spieniaczem, aż do uzyskania gęstej pianki. Na dno wybranego naczynia wyłóż masę daktylową i przykryj kawową pianką. Udekoruj płatkami migdałowymi i cynamonem.

Najłatwiejszym w wykonaniu i najbardziej znanym jest mus na bazie serka mascarpone. Zawsze się udaje i świetnie łączy z najróżniejszymi składnikami. Dodatek czekolady sprawia, że naprawdę trudno mu się oprzeć.

 

Mus czekoladowo – kawowy

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady

250 gram serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

50 ml mocnej kawy

200 ml kremówki

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Ubijamy śmietanę z cukrem, dodajemy porcjami serek mascarpone. Następnie na powoli dodajemy kawę i czekoladę. Gotowy mus przekładamy do pucharków i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Przed podaniem mus można udekorować bitą śmietaną i płatkami czekolady.

I jeszcze jeden również bardzo klasyczny mus, do którego dodałam kawę. Szybki i bardzo prosty w wykonaniu mus na bazie kremówki i jajek. Również przepyszny.

 

Składniki:

tabliczka gorzkiej czekolady

250 ml kremówki

3 łyżki cukru pudru

50 ml mocnej kawy

2 jajka

 

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i pozostawiamy do ostygnięcia. Ucieramy żółtka z częścią cukru. A w drugiej miseczce ubijamy śmietanę z pozostałym cukrem. Białka ubijamy na sztywną pianę. Delikatnie łączymy wszystkie składniki. Puszysty mus przekładamy do pucharków i pozostawiamy do zastygnięcia w lodówce. Smacznego:-)

 


Zainteresował temat?

3

6


Zobacz również

reklama
reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat