Lokalizacja
Lokalizacja jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem, jeśli chcemy otworzyć własną restaurację. Ciężko sobie wyobrazić kogoś podróżującego do ciemnego zaułku, tylko po to by coś zjeść. Ważne jest by nasz lokal znajdował się w pobliżu ruchliwych ulic lub w centrum miasta. Ciemna strona dobrej lokalizacji to ogromny czynsz, często musimy zapłacić o wiele więcej niż powinniśmy. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by pójść z samym sobą na kompromis. Rezygnacja z kilku m², pozwoli nam nieco zmniejszyć koszty związane z wynajmem.
Menu
Jakie potrawy sprawdzą się najlepiej w naszym mieście? Co egzotycznego moglibyśmy serwować w naszym lokalu? Najlepsze odpowiedzi na te pytania znają nasi potencjalni klienci. Rozsyłanie ankiet internetowych wśród znajomych, czy różnych społeczności na grupach facebookowych z pewnością ułatwi sprawę. Alternatywą dla ankiet internetowych są sondy uliczne. Sprawia to trochę więcej problemów, bo sami musimy zliczyć odpowiedzi przechodniów, ale efekt dalej pozostaje zadowalający.
Wyposażenie
Nie ważne w jakim miejscu będziemy i jak bardzo atrakcyjne są nasze potrawy, ludzie nie będą do nas przychodzić jeżeli będą musieli czekać na swój posiłek w nieskończoność. Dlatego ważne jest, by odpowiednio wyposażyć kuchnię. By przygotować dobre danie w odpowiednim czasie oczywiście niezbędny będzie kucharz. Nic on nie będzie mógł zrobić w sytuacji, gdy nie będzie miał niezbędnych narzędzi. Dziś w restauracjach niezbędne są piece konwekcyjne. Do dyspozycji mamy zazwyczaj kilka poziomów, co pozwoli nam przygotować kilka dań w tym samym czasie,. Kupując piec konwekcyjny musimy pamiętać o tym, by niedaleko znajdował się odpływ wody i źródło zasilania. Uwaga, nie wszystkie urządzenia będą działać przy standardowych 230V. Przestrzegam, jednak przed tym by nie wybrać zbyt dużego pieca, bo będziemy obciążani niepotrzebnymi kosztami.
Wystrój
Tyle ilu ludzi jest na świecie, tyle jest różnych gustów. Dlatego uważam, że to najbardziej indywidualna sprawa i każdy może urządzić restaurację według własnej woli. Najważniejsze, by w środku klienci czuli się swobodnie i mogli zjeść posiłek w przyjaznej atmosferze.