Właściwości herbaty czarnej
Herbata czarna jest niezwykle popularna na całym kontynencie europejskim. Cechuje się wyrazistym, mocnym smakiem i aromatem. W sprzedaży jest zarówno klasyczna herbata czarna, jak i mieszanki aromatyzowane, np. Earl Grey czy Masala Chai. Na półkach sklepowych można znaleźć także herbaty czarne z owocami tropikalnymi czy wanilią, więc każdy może znaleźć coś dla siebie – dokładne informacje dostępne są na stronie herbata.info.
Czarna herbata może skutecznie zastąpić kawę, ponieważ w jednej filiżance odpowiednio przygotowanego naparu znajduje się od 50 do 90 mg kofeiny. Największe ilości kofeiny zawiera herbata Assam. Napar ma działanie pobudzające, ale w przeciwieństwie do kawy nie wypłukuje z organizmu magnezu czy żelaza.
Herbata biała i zielona
Te dwa rodzaje herbat cieszą się rosnącą popularnością. Herbata biała pozytywnie oddziałuje na system odpornościowy organizmu i wspiera walkę z wirusami czy bakteriami. Co więcej, znajduje się w niej fluorek, który zapobiega osadzaniu się płytki nazębnej, odpowiadającej za powstawanie próchnicy.
Herbata zielona zawiera silne antyoksydanty, które zapobiegają rakowi przełyku. Znajdujące się w niej związki hamują wzrost komórek rakowych, a do tego pozwalają skutecznie unormować poziom cholesterolu. Zapoznaj się także z artykułem "Zielona herbata i jej wpływ na zdrowie – 4 mało znane fakty!".
Herbata czerwona
Herbata czerwona, nazywana także Pu-Erh, uważana jest za zabójcę tłuszczu. Ma właściwości przyspieszające metabolizm i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Oprócz sodu, żelaza czy potasu znajduje się w niej także magnez, fluor, cynk, wapń czy miedź. Skutecznie gasi pragnienie, zawiera mniej garbników niż herbata czarna, a do tego nie ma żadnych kalorii. Nazywana jest również herbatą młodości, ponieważ opóźnia procesy starzenia organizmu.