Warzywa i owoce
Nie od dziś wiadomo, że spożywanie co najmniej 5 porcji owoców i warzyw dziennie odgrywa ważną rolę w kontekście prawidłowego funkcjonowania całego organizmu człowieka. Warto jednak dodać, iż wspomniane warzywa oraz owoce są dla nas ważne zwłaszcza w okresie jesienno – zimowym. Czym zatem zajadać się jesienią oraz zimą? Przede wszystkim cytrusami. To właśnie one stanowią nieocenione źródło witaminy C. Wspomniana witamina pobudza produkcję interferonu czyli białka, które niszczy szkodliwe wirusy, bakterie oraz pasożyty. Warto dodać, iż znaczne ilości witaminy C znajdziemy także w natce pietruszki, papryce oraz brokułach.
Jeszcze więcej witamin
Jak wspominaliśmy, witamina C stanowi podstawę profilaktyki przeziębień i grypy. Ale to nie wszystko! Warto również pamiętać o dostarczaniu do organizmu witaminy A, E oraz witamin z grupy B. Witamina A napędza produkcję białych krwinek, E zwalcza szkodliwe wolne rodniki, a B (głównie B6) zwiększa poziom odporności wspomagając jednocześnie proces tworzenia przeciwciał. Wspomniane witaminy znajdziemy m. in. w mleku, serach, maśle, wątróbce, wołowinie, drobiu, olejach roślinnych, rybach, nasionach słonecznika, orzechach, bananach, awokado oraz ziemniakach.
Napary z czystka
Czystek to roślina wykazująca właściwości antybakteryjne, antywirusowe oraz antygrzybiczne. Napary ze wspomnianego zioła wspomagają walkę z bólem gardła i poprawiają funkcjonowanie układu odpornościowego. Zalecana dzienna dawka czystka wynosi 2 szklanki.
Wyeliminuj stres
Stres to czynnik, który wywiera niezwykle negatywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, w tym również układu odpornościowego. Co więcej, przeprowadzone badania niezbicie dowodzą, iż aż 80% chorób spowodowane jest osłabieniem układu immunologicznego, do którego dochodzi właśnie na skutek stresu. Jeśli więc pragniesz cieszyć się dobrym zdrowiem i świetnym samopoczuciem, postaraj się wyeliminować ze swojego życia czynniki stresogenne.
Wywietrz mieszkanie
Jesienią oraz zimą zdecydowana większość osób rezygnuje z częstego wietrzenia mieszkania. To błąd, który również może przyczynić się do osłabienia odporności. Zaleca się, aby temperatura w mieszkaniu oscylowała w okolicach 18 - 20°C. Należy bowiem zdawać sobie sprawę z faktu, iż wirusy oraz bakterie po prostu lubią ciepło. Dlatego właśnie warto zadbać o odpowiednie nawilżanie powietrza. W tym celu należy wietrzyć mieszkanie co najmniej kilka razy dziennie. Nocą wskazane jest natomiast spanie przy lekko uchylonym oknie.
Więcej porad na temat zdrowia, odżywiania, a także funkcjonowania organizmu znajdziesz na stronie Dietetyk.guru.
Zdjęcie: Pixabay.com