tekst reklamowy

Syrop glukozowo-fruktozowy - jak wpływa na zdrowie?

Poniedziałek, 20 września 2021
Spożycie syropu glukozowo-fruktozowego może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Nadmierna podaż przetworzonej żywności sprzyja powstawaniu tzw. zespołu metabolicznego. Dlaczego należy ograniczyć w diecie żywność słodzoną syropem glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy - jak wpływa na zdrowie?

Syrop glukozowo-fruktozowy - co to za substancja?

 

Syrop glukozowo-fruktozowy to tańszy w produkcji żywności substytut białego cukru (sacharozy), który powstaje ze skrobi kukurydzianej lub pszenicznej. Ze względu na wysoką użyteczność technologiczną jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Na półkach sklepowych bardzo trudno jest znaleźć produkt, który nie został wytworzony z udziałem syropu glukozowo-fruktozowego, syropu kukurydzianego, czy „izoglukozy”.

W jakich produktach występuje syrop glukozowo-fruktozowy?

  • Słodycze - cukierki, lody, sorbety, batony, żelki, galaretki, lizaki.
  • Słone przekąski - chipsy, paluszki, chrupki, nachos.
  • Wypieki - ciasta, ciastka, słodkie bułki, pieczywo, torty.
  • Napoje - napoje owocowe, nektary, soki, syropy owocowe.
  • Nabiał - napoje mleczne, słodkie jogurty, desery.
  • Sosy - ketchup, musztarda i inne.
  • Wędliny.
  • Dania gotowe.

Producenci żywności są zobowiązani prawem do podania dokładnego składu produktu, dlatego przed zakupem należy sprawdzić jaka substancja słodząca została wykorzystana. Warto postawić na żywność ekologicznego pochodzenia i samodzielne przygotowywanie potraw. Pomocne może być także skorzystanie z oferty cateringów dietetycznych, które zapewniają zbilansowane, świeżo przygotowane posiłki. Catering dietetyczny w Łodzi, Warszawie, czy Krakowie to popularne rozwiązanie dla osób aktywnych zawodowo.

 

Jaki jest związek syropu glukozowo-fruktozowego na powstawanie chorób?

 

Badania wskazują na negatywny wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na organizm człowieka i powstawanie tzw. zespołu metabolicznego, inaczej zwanego „syndromem X”.

Zespół metaboliczny to grupa czynników ryzyka wystąpienia chorób takich jak:

  • otyłość;
  • cukrzyca typu 2;
  • miażdżyca naczyń krwionośnych;
  • dyslipidemia;
  • nadciśnienie tętnicze;
  • dna moczanowa.

Rozwój tych schorzeń obok uwarunkowań genetycznych, jest spowodowany spożywaniem wysoko przetworzonej żywności i nieodpowiednim stylem życia.

 

Jak rozpoznać zespół metaboliczny?

  • Podwyższona glikemia na czczo - powyżej 100 mg/dl;
  • Zwiększony obwód pasa - u kobiet powyżej 80 cm, u mężczyzn powyżej 94 cm.
  • Nadciśnienie tętnicze - spoczynkowe, skurczowe powyżej 130, rozkurczowe powyżej 85.
  • Podwyższone stężenie trójglicerydów - powyżej 150 mg/dl.
  • Obniżone stężenie frakcji HDL cholesterolu - u kobiet poniżej 50 mg/dl, u mężczyzn poniżej 40 mg/dl.

Zespół metaboliczny jest diagnozowany w momencie stwierdzenia trzech z pięciu zaburzeń.

 

Dlaczego syrop glukozowo-fruktozowy wpływa na powstawanie zespołu metabolicznego?

 

Fruktoza i glukoza mają taki sam sumaryczny wzór chemiczny (C6H12O6) i metabolizowane są w wątrobie, jednak proces ten zachodzi w inny sposób. Fruktoza różni się od glukozy również tym, że nie oddziałuje na hormon głodu produkowany w żołądku – grelinę i nie stymuluje wzrostu poziomu insuliny po spożytym posiłku. W związku z tym nie wytwarza się inny hormon - leptyna, a mózg nie dostaje informacji, że jesteśmy syci. Co za tym idzie, istnieje ryzyko przyjęcia większej ilości kalorii wraz z pożywieniem, niż wynika to z rzeczywistego zapotrzebowania organizmu.

Fruktoza spożyta w nadmiarze może również przejść w inne związki, będące prekursorami kwasów tłuszczowych, m.in. pirogronian, acetylo-CoA. Z tego ostatniego powstaje malonylo-CoA, który aktywuje powstawanie tkanki tłuszczowej, a do tego hamuje spalanie tłuszczy, co może prowadzić wzrostu stężenia VLDL cholesterolu. Przez to dochodzi zwiększonej do syntezy trójglicerydów i niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Inne procesy związane z nadmierną ilością fruktozy powodują wzrost produkcji kwasu moczowego, co wpływa na ryzyko powstawania dny moczanowej. Ograniczona zostaje także synteza tlenku azotu i co prowadzi do nadciśnienia tętniczego.

Wysokie spożycie przetworzonej żywności to tylko jeden z czynników, który wpływa na problemy zdrowotne. W celu zachowania dobrej kondycji organizmu należy wprowadzić nie tylko zasady zbilansowanej diety, ale też zadbać o aktywność fizyczną organizmu i właściwą regenerację.

POLECAMY


Zainteresował temat?

1

0


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat