Poznaliśmy „Smaki Powiatu Piotrkowskiego”

Region Niedziela, 14 listopada 202123
Prażuchy palone z psiochą, zupa chrzanowa, cygańska lub dyniowa z zacierkami, świeżonka, pierogi z kaszanką, baranina pieczona oraz dżem tęczowo-arbuzowy – to tylko niektóre z potraw, jakich można było spróbować podczas konkursu „Smaki Powiatu Piotrkowskiego”, który w niedzielę odbył się w Łękach Szlacheckich.

Ładuję galerię...

To już drugi tego rodzaju konkurs i kolejna inicjatywa powiatu piotrkowskiego, której celem jest promocja lokalnych produktów i ich wytwórców. W tegorocznej rywalizacji wzięło udział szesnaście Kół Gospodyń Wiejskich z terenu całego powiatu.

 

Już od kilku lat promujemy najlepszą żywność w Polsce, czyli żywność ziemi piotrkowskiej. Bardzo się cieszę z tak dużego zainteresowania. Zgłosiło się bardzo wiele kół gospodyń wiejskich z tradycyjnymi recepturami. Będziemy chcieli tę żywność i te receptury upowszechniać. Chcielibyśmy, aby takich pyszności mógł próbować każdy mieszkaniec nie tylko ziemi piotrkowskiej, ale także całego województwa, a może i kraju – mówił Piotr Wojtysiak, Starosta Powiatu Piotrkowskiego.

Konkurs „Smaki Powiatu Piotrkowskiego” starostwo zorganizowało wspólnie z „Fundacją Iglo”. Jej prezes, a jednocześnie przewodniczący jury tegorocznego konkursu Czesław Maszczyk podkreślał niebywale wysoki poziom.

To była prawdziwa poezja smaku. Wszyscy uczestnicy dali z siebie to, co najlepsze. Członkowie jury byli pod wrażeniem jakości i smaku potraw. Cieszy nie tylko wysoki poziom, ale także liczba uczestników. Jest ich więcej niż w pierwszej edycji konkursu, i to jest niezwykle ważne. Podczas takiego wydarzenia istotna jest oczywiście rywalizacja, ale jeszcze ważniejsza jest integracja. Możliwość poznania się, wymiany przepisów czy doświadczeń – podkreślał Czesław Maszczyk.

W ubiegłym roku, ze względu na pandemię, nie było możliwości spotkania się. Cieszę się, że takie wydarzenie udało się w tym roku zorganizować, i to właśnie w gminie Łęki Szlacheckie. To niezwykle ciekawe i integracyjne spotkanie pań z kół gospodyń wiejskich. Każdej z uczestniczek należy się nagroda, ponieważ wszystkie dania są przepyszne – mówił gospodarz imprezy, wójt gminy Łęki Szlacheckie Piotr Łączny.

Nagrody w konkursie trafiły do wszystkich kół uczestniczących w tegorocznej edycji, natomiast jury wskazało kilka najlepszych potraw. Wyróżnienia trafiły do KGW Kolonia Stara, KGW w Goleszach Dużych, KGW Koniczynka z Nowej Wsi. Trzecie miejsce w konkursie zajęło KGW w Wolborzu, na drugim miejscu sklasyfikowano KGW Ręczno, a pierwsze miejsce przypadło KGW z Korytnicy. Jury przyznało także nagrodę Grand Prix,  która trafiła do KGW w Ogrodzonej za pieczoną baraninę z cebulką i czosnkiem.

 

Taka rywalizacja jest bardzo potrzebna. Receptury, których używamy znane są od naszych prababć. Są to przepisy dziś nieco zapomniane, ale my chcemy je przypomnieć. Niezwykle ważne jest także to, że są to dania bardzo zdrowe. Warto promować taką żywność, z produktami lokalnymi i naturalnymi przyprawami  - mówiła Marzena Macherowska, z KGW w Ogrodzonej, która jest autorką najlepszej potrawy tegorocznego konkursu.

Rywalizacji o najlepszy smak ziemi piotrkowskiej towarzyszył konkurs piosenki patriotycznej „Śpiewamy dla Niepodległej”, w którym udział brali uczniowie szkół z terenu powiatu piotrkowskiego.

POLECAMY


Zainteresował temat?

1

4


Komentarze (23)

Zaloguj się: FacebookGoogleKonto ePiotrkow.pl
loading
Portal epiotrkow.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników. Osoby komentujące czynią to na swoją odpowiedzialność karną lub cywilną.

unikat ~unikat (Gość)15.11.2021 12:12

A akcyza na bimber była opłacona bo jak nie ,to braliście państwo udział w imprezie o charakterze przestępczym.Wprowadzanie do obrotu w organizmie alkoholu bez opłaty akcyzowej.

31


Zuzia ~Zuzia (Gość)14.11.2021 18:20

A gdzie maseczki, nawet policjant bez maseczki.

83


ja.. ~ja.. (Gość)15.11.2021 11:24

do -xn. jak ci się nie podoba to nie komentuj ,twórcy niech sobie wymyślają -to i ty wymyślaj; chyba nie masz innych problemów bo tyle jadu w tobie,,,,pozdrawiam i więcej dobroci

43


małorolny ~małorolny (Gość)15.11.2021 08:10

Wydziwianie, kombinowanie i do tego sikanie pod wiatr. Nic więcej.

23


xn. ~xn. (Gość)15.11.2021 06:15

Tak się obecnie złożyło ,że dobrze i dziwnie jada się powiecie piotrkowskim. Bo czym się różnią te "potrawy" od tego co konsumują w powiecie radomszczańskim czy bełchatowskim? Przecież to jeden region. Poza nazwami oczywiście. Ale to już "twórcy" je wymyślają. Dawniej jadało się skromnie i jedzenie szykowało się tanio i szybko bo gospodyni nie miała czasu na biesiadowanie . Trzeba było w gospodarstwie i polu zasuwać. A mięso nie tak często....Najczęściej w niedziele i święta.... a dżem tęczowo-arbuzowy. Śmiech na sali....

54


go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)14.11.2021 22:49

Chciałbym spróbować Psiochy paru panią,mniam mniam.
A tak na marginesie gdzie są maseczki i Policjia?

23


Jarosław singiel ~Jarosław singiel (Gość)14.11.2021 17:46

Bardzo mnie zaciekawiły te prażuchy z psiochą a dokładniej ta psiocha.

83


xxxxxxxxxxxxxxxxx ~xxxxxxxxxxxxxxxxx (Gość)14.11.2021 17:28

Trzeba być porąbanym, żeby dobrą kaszankę zawijać jeszcze w ciasto. Ale niech tam, bawmy się dalej.

74


Gggq ~Gggq (Gość)14.11.2021 20:40

Zawsze jakaś okazja do imprezy i pokazania się polityków.

80


go?ć_gość ~go?ć_gość (Gość)14.11.2021 20:07

Kaszankę tak ale tylko grube pento w kołtunie

30


reklama
reklama

Społeczność

Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!

Życzymy miłego przeglądania naszej strony!

zamknij komunikat