Zgadza się a do tego dochodzi alkohol i brawura
A może zgłaszająca nie zauważyła jak ten nietrzeźwy wyszedł z wody kilkanaście metrów w innym miejscu.
A nie lepiej było napisać: - W kąpielisku Słoneczko? Nie słyszałem, żeby ktokolwiek utopił się w słoneczku. Proszę o komentarz fachowców od poprawnej polszczyzny. Nie obrażę się na krytyczne komentarze.
Nie ma powodów do krytycznego komentarza. Dobrze, że masz wątpliwości. Wszyscy mamy takie pytania do językoznawców, bowiem język polski do łatwych nie należy.
"Słoneczko" jest nazwą przyjętą dla tego kąpieliska. Można zatem kąpać się w "Słoneczku", ale i na "Słoneczku". Obie formy poprawne (oboczność językowa). Tu akurat redakcja błędu nie popełniła.
Oczywiście, można było też napisać - jak mówisz - w kąpielisku "Słoneczko". Ale bez żadnej straty można w tym przypadku wyraz "kąpielisko" opuścić, bo piotrkowianie akurat wiedzą, że chodzi o kąpielisko. W innym mieście "Słoneczkiem" może nazywać się np. solarium albo bar mleczny.
w tym temacie trzeba darować sobie podgadywanie i unikać pisania że to wina Krzysztofa
Byłem tam dziś popływać,widziałem strażaków na łódce,dwóch płetwonurków penetrujących kąpielisko ale dośliśmy do wniosku z kolegami że to ćwiczenia straży,a tu taka tragedia.Wódko pozwól żyć!
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!