Zanim napiszesz "komentarz komentujący inny komentarz" przeczytaj go ze dwa razy. Niby się ze mną nie zgadzasz, a piszesz to samo, tyle że w nieco inny sposób. Czy ja gdziekolwiek pieję peany na cześć pomocy zachodniej? Chyba wręcz przeciwnie. Oto dowody:
Czyż to nie to samo? Albo na przyklad takich kilka słów:
No i ostatni wycinek:
akurat jeśli chodzi o plan Rapackiego to raczej nie możemy tu mówić o jakiejkolwiek polskiej inicjatywie. Chyba nie zaryzykujesz twierdzenia że kwestie zbrojeń były przesądzane w Warszawie? Za wszystkim stała Rosja... Nie twierdzę że że Zachód zawsze traktował nas poważnie ale akurat okres kohla do szredera to byl okres wspierania Polski. W zakresie NATO i wejścia do UE. Później owszem Niemcy prowadziły prorosyjską politykę i tutaj mogę zauważyć twoją logikę - bo najlepszym sojusznikiem dla amerykanów na kontynencie są niemcy, w momencie gdy one nie chcą być tym sojusznikiem wzrasta rola Polski i europy środkowej. Teraz to wszystko troche sie pozmieniało i rzeczywiście nie możemy być ślepo wpatrzeni w Zachód jednak szkoda że przegraliśmy tarcze antyrakietowe na naszym terytorium oraz gazoaciąg północny :-\ Ale na historię nie można patrzeć jak na fotografię tylko jak na film który przez cały czas się zmienia także mamy tu wiele aspektów.
"Wcześniej niestety Zachód jak zwykle miał nas w D... Byliśmy krajem za żelazną kurtyną i tyle ich obchodziliśmy. "
To wynikało z takich a nie innych pobudek polskiej polityki oraz związania ze związkiem sowieckim. Dlaczego chcieliśmy poparcia sowieckiego w konferencji 2+4? Dlaczego uważaliśmy że armia sowiecka pomoże nam w ewentualnym starciu z Niemcami? Dalczego zaprzepaszczono szybkie wycofanie wojsk sowieckich z naszego terytorium? - bo taką politykę prowadziła ówczesna Polska...
Nie wiem gdzie podział się komentarz tego uzytkownika ale odniosę się do tego. Proces akcesyjny UE ma to do siebie że trzeba przyjąć całe prawo unijne aqui communitaire takie jakie jest. Kiedyś można było sobie wybrac to co chce się przyjąć - ale z zasady a'la carte juz dawno zrezygnowano. Prawdą jest to iż okres akcesyjny utrwalił wrażenie Polski jako państwa klienta ale akurat ten proces tak miał wyglądać. Co do różnych okresów derogacyjnych o które zapewne Ci chodzi to nie zapominaj że my mamy takowe np na ziemie - baliśmy się że tzw bogaci niemcy wykupia nasze tanie ziemie itp Prawda że nie mamy takich dopłat jak farmerzy z zachodu ale ten okres powoli mija - i tu pewnie Cie zaskoczę będziemy mieli takie dopłaty a niemcy w końcu otworzą rynki dla naszych pracowników ;-) Trzeba powiedzieć to jasno nie jesteśmy mocarstwem żeby żeby aż tak bardzo ingerować w proces akcesyjny. W końcu to Niemcy są najwięcej wkładają w budżet UE a nie my. Moim zdaniem Polska prowadzi słuszną politykę wobec UE - weźmy na przykład ustalenia po amsterdamie. Polska zrezygnowała z wartości chrześcijańskich w preambule, zrezygnowaliśmy też kilku innych kwestii ale w zamian wywalczyliśmy przedłużenie głosowania w RUE na zasdach systemu nicejskego który był dla nas dużo bardziej korzystniejszy od traktatu konstytucyjnego
Rozbawiła mnie jedna wypowiedź pani. "Popieram niestety obóz prawicowy" nawet nie wie co to prawica. Prawdziwi prawicowcy są za wolną gospodarką bez wtrącania się państwa. Pracowalibyśmy za miskę ryżu. Kaczyński i jego PiS to socjaliści w najczystszej formie, tylko że pod sztandarami katolicyzmu i patriotyzmu. Zakłamanie to ich znak firmowy.
Nie zgadzam się z tobą mieszkańcu PT. Ci twoji liberałowie z PO sprywatyzowaliby chętnie wszystko co popadnie zachodniemu kapitałowi. A pracownik, zwykły robotnik nie miałby żadnych praw. PO chce doprowadzić do tego aby pracownik był przedmiotem a praca zniewoleniem.
Był taki żart o góralu. We wszystkim zgadzał się z Partią (wtedy - jedynie słuszną).
A własne zdanie miał, ale je potępiał!
Nie jest to moje PO, bo za nimi nie jestem. Napisałem tylko jaki jest PiS i Kaczyński. Zapoznaj się czym jest PRAWICA, a zobaczysz co byś miał gdyby Kaczyński był prawdziwym prawicowcem. Ponad połowa zwolenników Prawicy nawet nie wie, czym ta prawica jest i to jest śmieszne!!! PiS jest to partia socjalistyczna!!!
~polak479~masz rację,a ten~mieszkaniec PT~od dłuższego czasu zieje nienawiscią do prawicy.To taki domowy "komentator polityczny",ha,ha,ha,co wypisuje bzdury na tym forum.Pozdro.
To, o czym piszesz juz dawno temu ruszyło z parą do przodu. Odpowiedzialne za taki stan rzeczy jest całe środowisko postsolidarnościowe. Po 89 roku ci Twoi robotnicy poddali się złudzeniom Zachodu i w szale nienawiści do systemu zaczęli prywatyzować wszystko! Ile wartościowych marek zostało bezpowrotnie oddanych w ręce zachodnich sąsiadów?? Mam wyliczać? Polmos, Wedel, LOT, Żywiec itd. O czym my w ogóle mówimy? Nie ma polskiej marki, nie ma polskiej polityki, nie ma polskiej racji stanu. Powoli stajemy się, a właściwie już się staliśmy marną kolonią ekonomiczno-polityczną na miarę XXI wieku.
To, o czym piszesz jest niestety nieuniknione. Nie dziś, nie jutro, ale niebawem. Obrane wzorce proamerykańskie prowadzą właśnie w mizerny kapitalizm, gdzie "no money no hope". Zarówno Tuski, Komorowskie, jak i Kaczyńskie patrzą z zamiłowaniem w tamtą stronę. Przez kilkadziesiąt lat mieliśmy okupację mentalną o stygmacie wschodnim, teraz wahadło obróciło się w drugą stronę. Nam niezależność i niezawisłość nie wychodzi i się nie należy, zawsze szukamy miernych punktów odniesienia. Historia jest tego najlepszym przykładem, a ona ma to do siebie że lubi się wracać w najbardziej absurdalny sposób.
Doceniamy za wyłączenie AdBlocka na naszym portalu. Postaramy się, aby reklamy nie zakłócały przeglądania strony. Jeśli jakaś reklama lub umiejscowienie jej spowoduje dyskomfort prosimy, poinformuj nas o tym!
Życzymy miłego przeglądania naszej strony!